Curiozitati

Grecia are o istorie de mii de ani. Fiind o civilizație atât de veche, nu e de mirare faptul că există multe lucruri interesante pe care le poți afla despre această țară. În plus, având și o contribuție majoră la dezvoltarea lumii moderne, cred că poate fi interesant să aflăm câteva lucruri mai puțin cunoscute despre aceasta.

 1. Numărul anual al turiștilor care vizitează Grecia (16,5 milioane) depășește numărul populației țării (10 milioane).
 2. Aproximativ 7% din marmura produsă în întreaga lume provine din Grecia.
 3. Grecia este al treilea cel mai mare producător de măsline din lume. De fapt, există copaci plantați în secolul al XIII-lea, care încă mai produc măsline.
 4. Potrivit mitologiei grecești, protectorul orașului capitală a fost disputat între zeii Atena și Poseidon. Aceștia ar fi căzut de acord că cel care oferă orașului cel mai măreț cadou va deveni protectorul acestuia. Cadoul lui Poseidon a fost marea, care a fost apreciat, însă măslinii oferiți de Atena au fost considerați mai măreți. Din acest motiv, capitala poartă numele zeiței Atena.
 5. În Grecia nu există niciun râu navigabil, datorită faptului că 80% din teritoriul țării este stâncos. Există și o legendă legată de acest aspect. Se spune că atunci când Dumnezeu a creat Pământul, acesta a cernut solul printr-o sită. După ce toate țările au avut pământ bun, el ar fi aruncat pietrele rămase în sită peste umăr, iar așa a fost creată Grecia.
 6. Grecia se bucură de zile senine mai bine de jumătate din an. Peste 250 de zile sunt fără nori în această țară, în fiecare an.
 7. Grecia antică nu era un stat de sine stătător. Acesta era compus din aproximativ 1500 de orașe-stat, dintre care cel mai mare era Atena. Aceste orașe-stat aveau fiecare propriile legi și propria armată.
 8. Grecia este țara cu cele mai multe muzee arheologice din lume.
 9. Multe clădiri din Grecia sunt vopsite într-o nuanță de albastru (sau conțin elemente vopsite în această culoare) despre care se credea că protejează de rău. Acest lucru poate fi observat în special în Insulele Ciclade. De fapt, de aici provin cuvinte precum denumirea nuanței cian (acel albastru) sau cianură.
 10. Proverbul „Ia taurul de coarne” provine din mitul grecesc în care Hercule salvează Creta de un taur, prinzându-l de coarne.
 11. Primele jocuri olimpice au avut loc în Grecia în anul 776 Î.E.N.
 12. Insula Rhodos este cea mai vizitată insulă grecească datorită faptului că găzduiește una dintre cele 7 minuni ale lumii: Colosul din Rhodos. De la statuia de 303 metri a zeului Helios provine și cuvântul colosal.
 13. În Grecia, toți cei decedați sunt îngropați, pentru că Biserica Ortodoxă interzice incinerarea. Morții sunt îngropați pentru 5 ani, apoi exhumați. Oasele acestora sunt stropite cu vin, apoi sunt puse într-un osuar. Acest obicei este practicat pentru a remedia problema aglomerării din cimitire.
 14. În Grecia este considerat o insultă gestul de a face cu mâna, având palma la vedere și degetele deschise. De aceea, când grecii fac cu mâna, aceștia o fac cu palma închisă.
 15. Limba greacă este vorbită de mai bine de 3000 de ani. Este una dintre cele mai vechi limbi din lume.

Perioada si Program

DATA DE PLECARE 2018 :

25.06; 20.08; 03.09

Ziua 1. București – Veliko Tarnovo – Mănăstirea Rila – Serres

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România – Autogara Centrală – București, la ora 6.30 dimineața. Tranzitam Bulgaria. Nici nu ne-am obișnuit cu verdele dealurilor bulgărești care domină peisajele când ajungem la Veliko Târnovo Orasul Tarilor”, fosta capitala a Bulgariei Medievale. Orașul  pare desprins din cărțile de povești, așa că, decidem să îi explorăm farmecul. Fosta Capitală Bulgară ne întrece toate așteptările: Cetatea Tsarevo domină înălțimile, iar în oraș ne încântă străduțele și casele cu aerul lor medieval. Cafenele și restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colț de stradă. Noi însă avem de văzut Monumentul Asăneștilor, Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic, Catedrala din Veliko Tarnovo, Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri, Biserica Sfinților Petru și Pavel. Și evident, impozanta Cetate  Tsarevets. Timpul însă ne obligă să fim mai expeditiv, așa că facem un tur frugal, sperând să mai avem drum pe aici ca să revedem orașul în tihnă. Ne întoarcem la autocar, și continuăm periplul Balcanic.

Urmatoarea noastra  oprire va fi  la Mânăstirea Rila, cea mai mare mănăstire ortodoxă din Bulgaria, construită în anul 927. Încadrată spectaculos de păduri seculare, zidurile mănăstirii se dezvăluie ca după un voal verde-străveziu cu câteva clipe înainte de a ne opri. Viața monahală are asupra noastră un efect hipnotic. Liniștea este elementul dominant. În muzeul mânăstirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptată în lemn cu niște detalii splendide.

Ne continuăm drumul spre Serres. Cazare in  zona Serres – Sidirokastro.

Ziua 2. Serres– Croaziera Athos – Salonic – Riviera Olimpului

Kalimera! (Bună dimineața!). Ȋncepem ziua cu un mic dejun la hotel , gustând din specialitatea orașului Serres – bougatsa, un foietaj cu cremă de vanilie, brânză sau carne. Plecare spre Uranoupoli, langa Sfântul Munte Athos, cel mai important complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia. Timp liber pentru plajă, sau opţional croazieră (aprox. 2 h  45 min.)pentru a vedea 8 din cele 20 de mănăstiri şi schitul Sfânta Ana. Continuăm spre capitala Madeconiei  – Salonic (Thessaloniki), o metropola frematand de viata situata pe malul Marii Egee. La un capat al promenadei de pe tarm se afla o statuie impunatoare a lui Alexandru cel Mare, a carui sora vitrega a dat numele orasului. Aceasta s-a casatorit cu regele Kassandros, care a intemeiat orasul.  Salonicul este asezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul sau rasaritean din Byzantium (viitorul Constantinopol).  Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. La mica distanta de aceasta artera vei descoperi  Arcul lui Galerius, ridicat de imparatul Galerius in anul 303 pentru a-si comemora victoria asupra persilor. In apropiere se ridica semeata Rotonda, despre care se crede ca a fost construita pentru a deveni mausoleul lui Galerius, desi nu a servit niciodata acestui scop. De-a lungul timpului a fost folosita si ca biserica si ca moschee, iar astazi adaposteste ocazional expozitii de arta. Ne indreptam privirea spre mare si zarim silueta zvelta a  Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic.  Pe vremuri era denumit Turnul Insingerat, din cauza ca fusese folosit drept inchisoare si loc de executii. In prezent se afla aici un Muzeu Bizantin care reuneste o multime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii si icoane. Asigura-te ca urci pana pe acoperis, de unde poti admira fumoasa panorama a tarmului din Salonic.

Ziua 3. Sf. Paraschevi –  Meteora – Termopile  – Atena

Noua zi promite tot ce e mai bun din două lumi atât de diferite, și totuși atât de similare: Meteora și Atena, un lăcaș sfânt și o capitală a zeilor.

In drumul spre Kalambaka facem un scurt popas facem o pauză pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Oamenii cinstesc icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi aflate în biserica săpată în stâncă, iar apoi se coboară la izvorul sfintei, care este considerat vindecător de boli de ochi.

Ne indreptam pasii spre  Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos, și monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta câteva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile mănăstirilor așezate chiar pe crestele stâncilor înalte ca niște fortărețe redutabile. Aflat într-o pădure de stânci, deasupra Mării Egee, complexul Meteora mai găzduiește 6 mânăstiri, din 24 câte au fost inițial, ruine și peșteri ale sihaștrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim mânăstirile Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime. Cea mai importantă mănăstire din complex este cea a Marelui Meteor, construită în secolul XIV. Regina Maria a României a fost prima femeie care a vizitat această mânăstire, în anul 1921.

Ziua 4. Atena –  Cap Sounion

         Pornim motoarele, dimineața devreme, după micul dejun. La fiecare pas ne lovim de mitologie, facem salturi în timp, de la Titani până la zeii din Olimp, ajungând la unele dintre cele mai cunoscute monumente din Atena. Insotiti de catre ghidul local vom vizita situl Acropolis, în care vom descoperi Partenonul, Teatrul lui Dionis, Templul lui Nike, Templul Erechtheion și Sanctuarul Asclepius. Vom explora Templul lui Zeus, Antica Agora, Templul lui Hefaistos și vechiul cimitir Keramikos. Vom afla miturile grecilor despre zeii și eroii lor și adevărurile din spatele lor, totodată bucurându-ne de priveliști minunate.

Ne continuam vizita in Atena cu un tur panoramic  de oras :  Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic.

O campanie recentă care promovează capitala Greciei suna astfel: #Vorbește ateniana! Fii atenian!#. Un îndemn simplu căruia nu ne putem împotrivi. Iar cel mai bun mod de a învăța limba atenienilor este prin a repeta specialitățile grecești, citind meniul la o taverna din cartierul Plaka.

Ziua 5. Atena  – Corint – Micene –  Nafplio – Epidaurus  

         Mic dejun. A doua zi ne rezervă și mai mult timp pentru a explora Capitala, în caz că vrem să căutăm suveniruri sau să vizităm complexul muzeal Benaki, cu o colecție impresionantă de obiecte și artefacte din perioada creștin-bizantină, islamică, dar și porțelan sau jucării antice provenind din China antică. Cei pasionați de sportul rege ar putea face un ocol scurt pană la  stadionul celei mai iubite echipe de fotbal din Grecia, FC Panathinaicos, înconjurat de parcuri intinse.  

         Pentru cei care doresc sa descopere si alte locuri frumoase ale vechii Grecii va  propunem excursia optionala in Peloponez considerată pe drept #inima Eladei, locul în care Hercule a învins leul din Nemeea, și unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena. Potrivit legendei, Peloponezul este locul de unde au pornit Argonauţii în căutarea lânii de aur.  Prima noastra oprire va fi la  Canalul Corint, un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul a fost construit între anii  1881 – 1893  si are o  lungime de 6,3 km .

Ziua 5. Atena  – Delfi  – Riviera Olimpului

Mic dejun. Parasim cu regret capitala Greciei si ne indreptam spre situl de la  Delphi, considerat de catre grecii anitici centrul lumii. Aflat pe versantul sudic al Muntelui Parnas, cu deschidere asupra unei vai largi, plina de maslini, care se revarsa catre coasta, locul acesta este pe bune dreptate de neuitat.  Cand vizitezi Delfi, iei parte la o traditie care dureaza de peste  3.000 de ani. In secolul al XII-lea ȋ.e.n, aici au inceput sa vina primii pelerini sa caute sfaturile Pythiei, cel mai faimos oracol al lumii antice. Momentul obisnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a saptea zi din luni, cand oricine putea pune intrebati oracolului si putea cere indrumare in orice privinta fie ca era vorba despre lucruri importante sau nu. Oamenii vroiau sa stie daca partenerul le era credincios, daca se puteau increde intr-un prieten sau daca era bine sa accepte o anumita slujba.Oracolul nu era o persoana anume, ci o femeie (de obicei cu varsta peste  50 de ani) despre care se considera ca primise de la zeul Apollo darul profetiei.

Ne continuam drumul spre Riviera Olimpului trecand pe langa orasele Lamia, Larissa dar si pe langa Castelul bizantin de la Platamonas. Fortificaţia,  datând din secolul al X-lea, este amplasată la poalele Muntelui Olimp, cu poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi Thessalia şi Grecia de Sud. Ajungem la hotelul nostru si avem  timp liber pentru ultimele cumparaturi pentru cei dragi de acasa.

Ziua 6. Riviera Olimpului  –  Sofia –  Bucuresti

Mic dejun.  Antio, ta leme sindoma!…! (La revedere, ne revedem curând…!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreprtam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capital acesteia – Sofia. Aici  pasim in impunatoarea catedrala Alexander Nevschy, ridicata in stil neobizantin in perioada  1904-1912 pentru a sărbători eliberarea de sub dominația otomană. Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmură italiană policromă iar la baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii Tatăl nostru.

Ne continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in cursul serii.

Tarif

A B C D
PELLERIN   PLUS BEST DEALReducere 98 € PROMOReducere 74 € STANDARD +Reducere  50 €
245 + 95 € ( transport  autocar si ghid local in Atena) 147 € *+ 95 € ( transport  autocar si ghid local in Atena) 171 + 95 € ( transport  autocar si ghid local in Atena) 195 + 95 € ( transport  autocar si ghid local in Atena)
pret de persoana in camera dubla
  Oferta valabila pentru primele locuri in autocar;  Avans  25% la inscriere; Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de data plecarii; GRATUIT  – PELLERIN CLUB CARD , avand incluse asigurarea medicala, storno si de bagaje.  GRATUIT  excursiile Cap Sounion si Peloponez; Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!   Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;  Plata integrala la inscriere;  Nu se accepta modificari sau anulari.Nu se cumuleaza cu alte reduceri;  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!   Avans  30% la inscriere;  Diferenta de plata pana la  31.01.2018;  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;  Oferta este valabila pana la  31.01.2018.   Avans  30% la inscriere;  Diferenta de plata pana la  31.03.2018;  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;  Oferta este valabila pana la  31.03.2018.
suplimente &reduceri·   Supliment de single 95 €·   Reducere a 3-a persoana in camera  10 €.·   Reducere copil  6-12 ani  – 20 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

Preţul include

 • transport cu autocar climatizat;
 • 6 nopți de cazare la hotel de 3*
 • 6 mic dejun;
 • Tur de Atena cu ghid local;
 • ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Nu sunt incluse în preţ

 • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
 • Excursiile opționale pentru minim 30 de persoane.
Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați: 
0720065918 sau turism@adminpedia.ro