Detalii Macedonia

MACEDONIA- Taine si savori Balcanice
Veliko Tarnovo – Sofia – Skopje – Gorno Nerezi – Canionul Matka – Parcul National
Mavrovo – Ohrid – Pristina – Manastirea Rila

 

Aceasta tara multiculturala de 26 000 km² este un veritabil mozaic uman cu minoritati slave, albaneze, rome, valahe, greci si turcesti. Moschei si manastiri, lacuri, fluvii si munti de peste 2000 de metri altitudine, parcuri nationale si surse termale.

Capitala Skopje
Sa incepem cu capitala Skopje, bogata intr-un patrimoniu arhitectural, martor al diferitelor epoci prin care a trecut orasul. Skopje adaposteste o multime de biserici si muzee. Natura este extrem de prezenta: orasul este traversat de fluviul Vardar, un concentrat de numeroase spatii verzi. Alte curiozitati din capitala Macedoniei: muzeul Maicii Tereza, biserica Sf. Dimitri, Moscheea Otomana fara sa uitam de monumentala Hammam Daut-Pasa, datand din secolul XV, considerata una din cele mai mari bai turcesti din peninsula balcanica.

Lacul Ohrid
Nu Skopje este capitala turistica a Macedoniei ci Ohrid. Acest oras a dat numele maiestuosului lac aflat la poalele sale. Un loc fermecator, cu manastiri bizantine clasat in Patrimoniul Modial al Umanitatii Unesco in 1979. Datorita faptului ca Macedonia nu dispune de un litoral, acest lac este la mare cautare de turistii in cautare de placeri balneare.

Un patrimoniu istoric si cultural
Moschei, bai turcesti, bazare, situri arheologice, icoane bizantine si manastiri ortodoxe…patrimoniul istoric al Macedoniei este remarcabil si reflecta marea diversitate a tarii, un veritabil caleidoscop cultural. Pamantul lui Alexandru cel Mare, Macedonia poseda situri arheologice fabuloase, cel mai important fiind Stobi, cea mai impresionanta si mai veche cetate antica a tarii cu numeroase vestigii din perioada elena.

Program

Ziua 1. București – Veliko Tarnovo – Sofia – Skopje

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România – Autogara Centrală – București, la ora 6.30 dimineața. Nici nu ne-am obișnuit cu verdele dealurilor bulgărești care domină peisajele câ şi ajungem la Veliko Târnovo. Orașul bulgăresc pare desprins din cărțile de povești, așa că, decidem să îi explorăm farmecul. Fosta Capitală bulgară ne întrece toate așteptările: Cetatea Tsarevo domină înălțimile, iar în oraș ne încântă străduțele și casele cu aerul lor medieval. Cafenele și restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colț de stradă. Noi însă avem de văzut Monumentul Asăneștilor, Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic, Catedrala din Veliko Tarnovo, Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri, Biserica Sfinților Petru și Pavel. Traseul nostru continua spre Sofia, capitala Bulgariei, fiind adesea ignorată de călători, care fie se grăbesc spre țărmurile albastre ale Mării Egee, fie au impresia că aici nu prea se întâmplă mare lucru și că nu merită osteneala. Iată cât de tare greșesc, pentru că Sofia este un oraș vibrant cu istorie bogată, cu puzderie de clădiri istorice, lăcașuri de cult spectaculoase, muzee interesante, străzi cu magazine și cafenele îmbietoare și parcuri superbe. Ne oprim în apropierea celui mai animat bulevard din Sofia, Bulevardul Vitosha și pornim la pas printre magazine de designeri în căutare de chilipiruri. Ajungem la Catedrala Sveta Nedelya ce ne impresionează cu domurile sale rotunde în stil bizantin. În contrast total, mica biserică Sveti Georgi (Rotunda), ridicată în sec. IV d.C. apare ca o miniatură. Continuându-ne periplul, vom remarca faptul că în Sofia alternează vechiul și noul, monumente sovietice și vestigiile medievale. Mai putem vedea superba clădire a Moscheii Banya Bashi și am putea încheia vizita cu Muzeul Comunismului, ticsit cu exponate și statui ai fruntașilor comuniști și sovietici însă instinctul de conservare ne dă alarma… E timpul să ne retragem pentru o gustare.

Parasim capitala Bulgariei si ne indreptam spre Macedonia. Ajungem in cursul serii in Skopje. Cazare la hotel in Skpoje.

Ziua 2. Skopje – Gorno Nerezi – Canionul Matka

Dimineața, ne delectăm la micul dejun cu primele savori macedonene. Apoi pornim să explorăm Skopje, un oraș care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator în 1963. Clădirile noi și statuile moderne prezente în număr mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstrucție și amenajare a Capitalei, Skopje 2014. Explorăm misterioasa fortăreață Kale și Podul de Piatră, ajungem la Casa Memorială a Maicii Tereza, în Piața Macedonia și la statuia lui Alexandru cel Mare, cât și la Moscheea Mustafa Pasha, cu al său candelabru impunător cu peste 100 de becuri.

Ne plimbăm prin Vechiul Bazar, pe alei înguste pavate cu piatră cubică și flancate de sute de tarabe de lemn peste care plutește o mireasmă de ceai aromat și delicii savuroase care sfârâie pe grătare.

Dupa amiaza va propunem un program optional spre Canionul Matka. Prima oprire va fi in satul Gorno Nerezi, situat în apropiere de Skopje. Principala atracție a locului este Biserica Sf. Pantelimon, încă înconjurată de vechile clădiri și zidurile mănăstirii. Așa cum se poate vedea si în inscripția de pe poarta principala, mănăstirea și biserica mică au fost construite în 1164 prin ordinul lui Alexius Angelus Comnenus. După ce ne-am încântat privirile cu minunatele fresce, printre cele mai înalte realizări în arta bizantină existentă, continuăm drumul spre Canionul Matka, un defileu săpat de râul Treska și una dintre cele mai populare destinații în aer liber din jurul orasului Skopje. Întins pe o suprafață de peste 5.000 de hectare, oferă vizitatorilor șansa de a admira peștera Vrelo cu lacurile ei subterane. Zona canionului este cea mai populară destinație macedoneana pentru rafting și plimbări cu caiacul. Dar găsim aici si un complex bogat de clădiri medievale, inclusiv biserici, mănăstiri și rămășițe ale unei cetăți (orașul medieval Matka), precum și natură autentică, reprezentată de multe specii endemice de plante și animale. In cursul serii ne intoarcem in Skopje cu un album impresionant de impresii și momente surprinse cu aparatele foto. Suntem pregatiti de o noua aventura. Cazare in Skopje.

Ziua 3. Parcul National Mavrovo – Ohrid

Mic dejun. Azi va propunem sa exploram un ținut fermecător – Parc Național Mavrovo. (program optional). Călători din întreaga lume sunt captivați de peisajele cu ape azurii care îți taie respirația. Mavrovo reprezintă unul dintre cele mai atractive centre turistice din Macedonia și unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Europa. Este renumit pentru pădurile extinse de fag, pajiștile alpine, râurile și marea varietate de specii. Parcul găzduiește de asemenea cel mai înalt vârf al Macedoniei, Korab (2764m). Un punct de interes îl constituie biserica Mânăstirea Jovan Bigorski, cu impozantul său turn de apărare.

Apoi plecăm la Ohrid. Fondat acum peste 2400 de ani, orașul Ohrid are o bogăție de patrimoniu și astăzi este un important centru cultural și spiritual. Atât orașul, cât și lacul au fost înscrise pe lista Patrimoniu Mondial UNESCO înca din 1980. Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, aproximativ 4 milioane de ani. În jurul lacului există aproximativ 365 de biserici, mănăstiri și alte locuri religioase. Începem cu un tur al orașului Ohrid, care include vizitarea cetatii Tsar Samuel și amfiteatrul roman pentru vederi panoramice senzaționale. Continuam cu monumentul Sf. Chiril și Metodiu, Biserica Sf. Sofia, Galeria de Efigii și Cetatea Samuel. Nu plecăm din Ohrid fără a face o plimbare prin bazarul orașului, care ascunde o surpriză pentru vizititatori, istoricul copac Chinar, vechi de peste1.000 de ani. Vechiul Bazar din Ohrid este unul dintre cele mai pline de viață locuri ale orașului Ohrid, mai ales in așa-numitele “zile de piață”, unde numeroși clienți, pot cumpăra diverse obiecte fabricate manual, vechi instrumente muzicale macedonene și faimoasa broderie dar și produse alimentare.

In cursul serii ne intoarcem la Skopje pentru cazare la acelasi hotel. Am bifat si azi o zi frumoasa plina de locuri deosebite. Ce aventuri ne mai asteapta ziua urmatoare? Abia asteptam sa descoperim impreuna!

Ziua 4. Pristina /Kosovo

Asa cum anticipam azi va fi o zi extrem de interesanta. Va propunem un program optional in Kosovo cea mai nouă țară a Europei, partial recunoscuta, situată chiar în inima Balcanilor (accesul se face pe baza de pasaport valabil 6 luni de la data intrarii in Kosovo). Este un ținut fascinant, care te îmtâmpină cu zâmbete, orășele muntoase fermecătoare și peisaje superbe. Trecem frontier in Kosova si inainte de a ajunge in capitala Pristina, ne oprim să vizităm splendida mănăstire Gracanica, un simbol al stilului bizantin care și-a câștigat locul în patrimoniul UNESCO. De aici, Pristina este la o aruncătură de băț, vorbind desigur la figurat… Admiram pe rand : Catedrala Maica Tereza, Universitatea, Biblioteca Națională, Piața Scanderbeg și admirăm autenticul bazar vechi, cât și moschDupa masa de pranz, pornim spre „capitala culturală” a tarii – Prizren. Pitorescul oraș are un patrimoniu impresionant. Vedem Podul de Piatră, biserica medievală Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pașa, dar și hammamul și zona comercială, plină de viață. In cursul serii ne intoarcem la hotelul nostru din Skopje cu o imagine cu totul diferita despre Kosovo. Cazare la același hotel în Skopjeeele din împrejurimi.

Ziua 5. Skopje – Sofia – Manatirea Rila – București

Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și ne îndreptăm spre țară. Mai întăi traversăm Bulgaria și ne oprim pentru o scurtă vizită în Sofia. Trebuie neaparat sa pășim în impunătoarea catedrală Alexandr Nevski, ridicată în stil neobizantin în perioada 1904-1912 pentru a sărbători eliberarea de sub dominația otomană. Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmură italiană policromă iar la baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii “Tatăl nostru”. Urmatoarea noastră oprire va fi la Mânăstirea Rila, cea mai mare mănăstire ortodoxă din Bulgaria, construită în anul 927. Încadrată spectaculos de păduri seculare, zidurile mănăstirii se dezvăluie ca după un voal verde-străveziu cu câteva clipe înainte de a ne opri. Viața monahală are asupra noastră un efect hipnotic. Liniștea este elementul dominant. În muzeul mânăstirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptată în lemn cu niște detalii splendide. Ne continuăm apoi drumul spre București via Ruse. Sosire seara in Bucuresti in functie de trafic si formalitatile vamale.

Tarif si perioada

TARIF: De la 105 € * + 55 euro (transport autocar)
PERIOADA: 5 zile Autocar
DATE DE PLECARE 2018 : 02.05; 11.06; 04.07; 20.08; 18.09; 13.10; 05.11

 

A B C D
PELLERIN   PLUS BEST DEAL

Reducere 67 €

PROMO

Reducere 37 €

STANDARD +

Reducere  22 €

175

+ 55 € ( transport  autocar)

105 € *

+ 55 € (transport  autocar)

131

+ 55 € (transport  autocar)

149

+ 55 € (transport  autocar)

 

Pret de persoana in camera dubla  
 

*  Oferta valabila pentru primele locuri in autocar;

*  Avans  25% la inscriere;

*  Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de data

plecarii;

*  GRATUIT  excursia  Gorno

Nerezi si Canionul Matka;

*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si

asistenta turistica locala);

*  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

*  Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;

*  Plata integrala la inscriere;

*  Nu se accepta modificari sau anulari.

*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

*  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

 

*  Avans  30% la inscriere;

*  Diferenta de plata pana la  31.01.2018;

*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

*  Oferta este valabila pana la  31.01.2018.

 

 

*  Avans  30% la inscriere;

*  Diferenta de plata pana la  31.03.2018;

*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

*  Oferta este valabila pana la  31.03.2018.

 

Suplimente & Reduceri

•    Supliment de single 45 €

•    Reducere a 3-a persoana in camera  10 €.

•    Reducere copil  6-12 ani  – 15 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

 

 

Pretul include:
– transport cu autocar climatizat;
– 4 nopți de cazare la hotel de 2-3*
– 4 mic dejun;
– ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Optional:
– Gorno Nerezi si Canionul Matka 15 €/pers. ;
– Parcul National Mavrovo si Ohri 35 €/pers. ;
– Kosovo 30 €/pers. (Atentie este necesar pasaport valabil minim 6 luni de la data intrarii in Kosovo);
– Seara traditionala in Skopje 25 €/pers.

Nu sunt incluse in pret:
– Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
– Excursiile opționale pentru minim 30 de persoane;

Suplimente si reduceri:

– Supliment de single 45 €
– Reducere a 3-a persoana in camera 10 €.
– Reducere copil 6-12 ani – 15 €, pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti.

 

Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați:

0743 037 338  sau turism@adminpedia.ro