Curiozitati Polonia

Curiozitati  Polonia

 • Numele de ”Polonia” vine de la numele tribului ”Polanie”, care a ocupat partea vestica al actualului teritoriu, termenul desemnand niste persoane care traiesc in camp deschis.
 • Capitala Poloniei, Varsovia, este supranumita ”orasul phoenix”, deoarece a fost complet distrusa in cel de-al Doilea Razboi Mondial si apoi a fost reconstruita printr-un urias efort colectiv.
 • In 1939, in Polonia traia cea mai mare comunitate de evrei din Europa (aproape 3,5 milioane). Din acest motiv, 70% dintre lagarele de exterminare nazista din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost construite in Polonia – cele mai cunoscute dintre acestea fiind Auschwitz-Birkenau, Treblinka si Belzec (in fiecare se estimeaza ca au murit peste 600.000 de persoane).
 • Din anul 1600 si pana in 1945, Polonia a fost invadata de 43 de ori.
 • Pana la ora actuala, 12 polonezi au obtinut premii Nobel.
 • Poloneza Marie Curie (nascuta Maria Sklodowska) – 1867-1934 – a fost prima si singura laureata a Premiului Nobel la doua discipline diferite (fizica si chimie), precum si prima femeie profesor la Universitatea Sorbona.
 • Astronomul polonez Nicolaus Copernicus (1473-1543) a fost primul care a formulat teoria heliocentrica a sistemului solar, dand astfel startul revolutiei stiintifice. Umoristii spun ca ”a oprit Soarele si a miscat Pamantul”.
 • Polonia este una dintre putinele tari unde sarutul politicos al mainii este inca un obicei comun. Politetea este reflectata si in limbajul de zi cu zi; polonezii sunt foarte politicosi chiar si atunci cand se cearta – adeseori, puteti auzi expresia ”Pan jest idiota”, insemnand ”Domnule, esti idiot”.
 • Conform credintei populare poloneze, pentru ca o casatorie sa fie reusita, ea trebuie sa aiba loc in lunile care conțin litera ”r” in denumire. Sunt astfel excluse lunile mai (maj), ianuarie (asstyczeń), februarie (luty), aprilie (kwiecień), iulie (lipiec) si noiembrie (listopad).
 • Una dintre cele mai cunoscute amante ale lui Napoleon a fost Marie Walewska (1786-1817), o contesa poloneza care l-a influentat pe acesta sa creeze Marele Ducat al Varsoviei (1807-1813).
 • Desertul traditional polonez este turta dulce.
 • Prima biblioteca publica din lume a fost deschisa in Varsovia in anul 1747.
 • Suprafata verde ocupa un sfert din suprafata capitalei Varsovia. In oras se gasesc nu mai putin de 82 de parcuri.
 • Prima persoana care a reusit izolarea si formularea conceptului de ”vitamina” a fost biochimistul polonez Casimir Funk (1884-1967).
 • Polonezul Mariusz Pudzianowski a castigat de cinci ori titlul mondial de ”Cel mai puternic om”, detinand recordul absolut la aceasta disciplina.

Perioada si program

PERIOADA SI ROGRAMUL

DATE DE PLECARE 2018 :

22.06; 20.07; 17.08

Program

Ziua 1. București – Budapesta

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România – Autogara Centrală – București, la ora 6.30 dimineața. Verifică lista cu oraşele prin care tranzităm ţara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. Cazare în Budapesta.

Ziua 2. Budapesta – Cracovia

Plecăm din Budapesta, o destinație familiară, și ne așezăm confortabil în scaunele autocarului. Trecem prin Slovacia, traversăm Munții Tatra prin Parcul Național Tatra Mică ce ne oferă câteva cadre spectaculoase ce trebuie suprinse cu obiectivul. Ajungem după-amiaza în Cracovia și descoperim primele semne care ne confirmă că suntem într-o fostă capitală, loc de încoronare și reședință a monarhilor polonezi până în 1734.  Pe colina Wawel, situată deasupra râului Vistula, admiram cel mai important complex arhitectonic, fosta reședință regală, Castelul Wawel şi Catedrala fortificată Wawelska.

Urmăm ruta clasică turistică a Cracoviei, denumită Calea Regală așa că, următorul nostru popas este în Piața Centrală unde ghidul nostru ne va dezvălui câteva secrete despre viața lui Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul II) și despre frământările cotidiene ale lui Copernic, geniul care a avut curajul să spună că nu suntem buricul Universului.

Ziua 3. Cracovia –Czesctochowa – Varşovia

         Ne continuăm călătoria spre Czestochowa. Orașul gazduiește Mănăstirea Jasna Gora ridicată în secolul al XIV-lea care atrage mii de pelerini din întreaga lume în fiecare an. În mănăstire vom putea admira celebra icoană a Madonei Negre, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Se povestește că icoana ar fi reușit să oprească invazia trupelor suedeze în sec XVII și să salveze mănăstirea de jaf. Pornim mai departe la drum  hotărâți să cucerim capitala Poloneză, Varșovia . Ajungem in Varsovia, iar prima oprire o facem în Centrul Vechi, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Suntem înconjurați de clădiri impunătoare, edificii care au marcat momente cruciale din istoria Poloniei. Ne impresionează Catedrala Sf. Ioan, Piata Veche, Fortăreața Barbakan, Columna lui Sigismund III, Palatul Regal si Biserica Sfântei Cruci în care este ținută inima celui mai romantic compozitor din toate timpurile, Frederik Chopin.

Ziua 4. Varsovia – Kaunas – Riga

Ne luăm rămas bun de la Varșovia de pe faimosul Pod Dabrowski, loc perfect pentru poze. Drumul nostru continuă spre Kaunas, al doilea oraș ca mărime din Lituania. Orașul se desfășoară la întâlnirea râurilor Nemunas și Neris, iar atracțiile cele mai notabile se regăsesc în Centrul Vechi unde admiram Castelul Kaunas, Biserica Sf. Gheorghe, Piața Primăriei, Cartierul Evreiesc și Catedrala. Ne oprim la Mănăstirea Pazaislis – un monument baroc unic, considerat unul dintre cele mai frumoase exemple ale arhitecturii baroce mature din Europa de Nord si de Est. Plecăm din Kaunas complet uimiți de bogăția culturală a acestui oraș leton. Și imaginează-ți că n-am ajuns nici măcar în Riga.

In cursul serii ajungem in Riga. Cazare la hotel.

Ziua 5. Riga – Tallinn

Capitala Letoniei, Riga asteapta sa ii descoperim frumusetile ascunse. Incepem turul de oras și ne oprim în centrul vechi, cu al său aer medieval, clădiri vechi pastelate, străzi înguste și pavate cu piatră cubică. Prima impresie este de oraș muzeu, dar fără aglomerația tipică altor orașe turistice. Unul dintre simbolurile orașului este “Casa cu Pisici”, care are și o poveste interesantă (lăsăm însoțitorului de grup plăcerea de a o relata). Obiectivele emblematice din Riga sunt Cetatea, Monumentul Libertății, Biserica Sf. Petru, Casa Capetelor Negre, o clădire barocă absolut superbă care ne amintește de Sibiul nostru. Aflăm, trecând prin fața Operei Naționale, că este orașul natal al celebrului balerin Mihail Barâșnikov. Ne impresionează Catedrala, aproape la fel de bâtrână ca Riga (1211).  Ne continuam drumul  spre Tallin, oprindu-ne în orașul vechi înconjurat de zidurile cetății, obiectiv înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Tallin mai este supranumit și “Silicon Valley al Europei”. Aspectul medieval al clădirilor și străduțelor înguste contrastează cu cafenele cu design interior minimalist de secol XXI. Admiram Castelul Toompea, Piața Primăriei și Catedrala Al. Nevsky. Cazare in Tallinn.

Ziua 6. Tallinn – Helsinki- Tallinn

Timp liber in Tallinn sau va propunem excursie optionala in Helsikni, capitala Finlandei (biletele de feribot nu sunt incluse). Încă din port ne încântă priveliștea multicoloră a urbei finlandeze și ne facem o primă impresie încântătoare despre Helsinki.

Suntem preluati de autocarul local si impreuna cu ghidul incepem turul de oras: Piața Senatului, Catedrala Luterana, ale carei cinci cupole verzi cu numeroase coloane corintice si figurine presarate pe acoperis, reprezinta un element de mandrie pentru finlandezi. In contrast cu cu stilul architectural din  Helsinki, Catedala Uspensky este o constructie ce seamana foarte mult cu bisericile muscovite cu  turle din caramizi rosii cu cruce in varf, iar domurile sunt in forma de ceapa. Ne continuam aventura in capitala finlandeza si ajungem in fata unei cladiri interesante si in acelasi timp foarte ciudata Templul Circular, opera de arta arhitecturala contemporana si  un loc de reculegere. In traseul noastru zarim si  cladirea Parlamentului, apoi pasii ne poarta pana in fata Monumentului Sibellius.

Timp liber la dispozitie pentru a descoperi si alte frumuseti ale orasului.

Ziua 7. Tallinn – Rundale – Vilnius

Plecam din Tallinn cu amintiri frumoase si ne indreptam spre urmatorul obiectiv din program –Palatul Rundale din Letonia, o bijuterie arhitectonică în stil baroc și rococco, opera lui Bartolomeu Francesco Rastrelli, același care a proiectat Muzeul Ermitage din Sankt Petersburg. Pătrundem într-o lume distinsă, elegantă, plină de rafinament, culoare si armonie. Palatul Rundale a servit ca reședință de vară a ducelui Ernst Johann von Biron, cel care a condus Ducatul Courland și Semigallia. Construcția palatului a durat aproape 33 de ani, și aflăm din istoria locului că în 1812 în timpul campaniei din Rusia, palatul a serit  ca spital armatei lui Napoleon. Din nou la drum…

Ajungem in Vilnius, oras al cărui centru vechi  face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Ne încântă plimbarea printr-un labirint de străzi pietruite, parcuri, piațete, baruri, cafenele și restaurante. Observăm deasemenea o serie de biserici în stil neoclasic și baroc, absolut fermecătoare, precum Biserica Înălțării Domnului, Basilica Sf. Stanislav din Piața Centrală cu al său turn cu clopotniță complet separat de biserică.  Ne mai atrag atenția Biserica Sf. Petru şi Pavel, clădirea Universității, Primăria și Biserica Rusească. Ne punem întrebarea, de ce oare acest oraș se mai numește și “Ierusalimul Nordului”?  Seara cazare la hotel in Vilnius.

Ziua 8. Vilnius – Gdansk

Părăsim Lituania cu intenții sindicaliste, ne așteaptă Gdansk, orașul  care a devenit faimos datorită liderului de sindicat Lech Walesa și a mișcării politice “Solidaritatea”. Orașul are însă mult mai multă istorie de dezvălui decât biografia electricianului ajuns președinte. De îndată ce ajungem în vechiul oraș ne concentrăm pe clădirile și monumentele emblematice Gdansk-ului: Poarta de Aur, Primăria, Biserica Sf Maria, Muzeul Chihlimbarului, Fântâna lui Neptun, portul medieval, cu celebra macara construita in 1444, cea mai veche din Europa. Ruta regilor se termină  când intrăm pe Strada Mariacka și continuăm pe Strada Lungă unde ni se dezvăluie șirul de cafenele, baruri și cluburi de noapte unde viața începe de abia după apusul soarelui. Metropola este o colecție nesfârșită de locuri cinematice, case colorate care datează din secolul XIV, bastioane impunătoare, turle înalte și dantelate ale catedralelor, străzi pietonale ce te îmbie la relaxare.

       Ne indreptam spre hotelul nostru din Gdansk pentru cazare.

Ziua 9. Gdansk – Marienburg – Torun – Lodz

         Plecăm din nordul Poloniei, spre sud și intrăm în regiunea care făcea parte din Landul Calenberger. La capătul primei părți al traseului nostru ajungem la Castelul Marienburg, ridicat pe înălțimile domoale ale dealurilor Marienberg. La origini, castelul a servit drept reședință de vară pentru familia nobiliară Guelph, una dintre casele regale cele mai vechi din Europa. Istoria romanțată a castelului ne spune că regele George V a construit acest palat în semn de iubire pentru soția sa, regina Maria, în 1857, drept cadou la cea de 39-a aniversare. Castelul a devenit de-alungul timpului unul dintre cele mai impresionante edificii arhitecturale în stil neo-gotic din Germania, inspirând chiar și pe Walt Disney care a copiat în mare măsură originalul în celebrele sale desene animate. Din atmosfera de poveste ne grăbim să ajungem într-un oraș clădit de Cavalerii Teutoni în 1230, Torun.

Înscris în patrimoniul UNESCO din 1997, Torun face parte dintr-o pleiadă selectă de        situri emblematice din Polonia. Orașul vechi pare că a încremenit în Evul Mediu,          afișîndu-și măreția prin arhitectura superbă, perfect conservată. Din Piața Centrală ne sunt la îndemână Primăria Veche, Muzeul Torun, Biserica Sf. Maria, Casa Memorială Copernicus, Muzeul Turtelor Dulci și ruinele Fortăreței Cavalerilor Teutoni. De aici fugim înspre Lodz, un oraș pe care mulți îl consideră o anomalie post-industrială. Vorbim de același Lodz care a dat cinematografiei mondiale pe celebrii regizori Roman Polansky, Andrej Wajda sau Kieslowski. Se numără printre cele mai tinere orașe din Polonia, începuturile sale urbane legându-se direct de Revoluția industrială, în special de industria textilă. Același lucru putem spune și de atracțiile din oraș, majoritatea fiind foste hale industriale sau fabrici transformate în centre comerciale, locuri de agrement, galerii și cafenele. Ne oprim și noi într-un astfel de loc, se numește Manufaktura care ne va uimi irevocabil, îndemnându-ne la cheltuieli pe suveniruri. Cazare la hotel in Lodz.

Ziua 10. Lodz – Wroclaw – Lodz

       Timp liber in Lodz sau excursie optionala la Wroclaw.  Vizităm Wroclaw, capitală culturală europeană în 2015. Centrul vechi este, cât se poate de evident, motivul pentru care ne aflăm aici. Construit pe 12 insule și străbătut de numai puțin de 200 de poduri este un labirint de străduțe pline de farmec medieval, clădiri colorate și foarte mulți pitici de bronz. Aceștia sunt emblema orașului  și au o poveste interesantă. Se pare că cei 270 de pitici din oraș le reamintesc locuitorilor din Wroclaw de o formă de rezistență inițiată aici împotriva dictaturii comuniste din acestă țară. “Hala Centenarului” din Wrocław a fost înscrisă în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Din cauza numeroaselor canale și poduri orașul este, de asemenea, numit și Veneția poloneză si fiind totodata si  orașul cu cel mai mult spațiu verde din Polonia. Parcul Szczytnicki este punctul de interes al unei retele care se intinde pe ambele maluri ale raului Odra. Cu suprafata sa de peste 110 hectare, parcul ofera multe locatii incantatoare de explorat.  Pregatiti aparatele foto si fiti gata sa surprindeti pentru cei de acasa  frumusetea Palatului din Wroclaw, cumparat de  Frederik cel Mare in 1750, Bisericii      Sf Elisabeta, constructie in stil gotic, datand din secolul 14 si avand initial 130 de metri inaltime, dar si a Primariei orasului, aflata in Piata Ryenek, una dintre cele mai de seama piete medievale din Europa. Dupa amiaza intoarcere in Lodz si cazare la acelasi hotel.

Ziua 11. Lodz – Katowice – Cracovia

Plecăm spre Katowice, dspre care mulți călători pasionați au spus că este cel mai subestimat oraș polonez din punct de vedere turistic. Intram în Kato, cum îl alintă localnici și ne convingem că în era post-industrială, orașul a revenit la viață, fiind un centru cultural cu o dinamică și o creștere extraordinară. Peste tot descoperim foste clădiri industriale cărora localnicii le-au găsit funcționalități din cele mai variate: cafenele cu expoziții de artă, galerii de artă cu servire la mese, restaurante și magazine cu design futurist. Ne oprim la Muzeul Silezian cu ale sale clădiri cubiste, ne exprimăm respectul la Monumentul Insurgenților, apoi ne îndreptăm spre strada pietonală din centrul vechi și admirăm Teatrul Silezian Wyspiansky, iar în Piața Centrală facem poze în fața impunătoarei catedrale gotice Catedrala Domnului.  Katowice are o identitate culturală și etnică interesantă, aici locuind atât polonezi cât și germani și cehi. Dealtfel urbea se află în regiunea numită Silezia, faimoasă pentru exploatările miniere din secolul trecut. Entuziasmul post-industrial a schimbat complet Katowice, în prezent fiind orașul cu cea mai frumoasă dinamică și un pol al dezvoltării tehnologice. Tocmai de aceea, ne-am propus să vizităm la final Muzeul Istoriei Calculatoarelor. Dupa amiaza ne indreptam spre Cracovia pentru cazare.

Ziua 12. Cracovia – Salina Wieliczka – Budapesta

Mic dejun si program liber in Cracovia. Celor dornici sa extinda aventura le propunem excursia optionala la Salina Wieliczka – „Catedrala subterana a  Poloniei”, una din cele mai vechi mine de sare inca in functiune. Inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, salina este vizitata anual de 1,2 milioane de turisti atrasi de frumusetea ei :  statui, trei capele si  nu in ultimul rand  Catedrala, toate sculptate in sare de catre mineri.

Ziua 13. Budapesta – Bucureşti

         După micul dejun vom pleca spre tara, amintindu-ne cu drag despre toate locurile minunate pe care le-am văzut, nerabdatori sa pornim iar la drum .

Tarif

Tarife:
A B C D
PELLERIN   PLUS BEST DEAL

Reducere 130

PROMO

Reducere 90

STANDARD +

Reducere 60

419

+ 175 € ( transport  autocar)

289 € *

+ 175 € (transport  autocar)

329

+ 175 € (transport  autocar)

359

+ 175 € (transport  autocar)

 

pret de persoana in camera dubla
 

 Oferta valabila pentru primele locuri in autocar;

 Avans  25% la inscriere;

 Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de data plecarii;

GRATUIT  – PELLERIN CLUB CARD , avand incluse asigurarea medicala, storno si de bagaje.

GRATUIT  excursiile la Wroclaw si Salina Wieliczka;

Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;

  Plata integrala la inscriere;

  Nu se accepta modificari sau anulari.

  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

 

Avans  30% la inscriere;

 Diferenta de plata pana la  31.01.2018;

 Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

 Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

Oferta este valabila pana la  31.01.2018.

 

 

Avans  30% la inscriere;

Diferenta de plata pana la  31.03.2018;

 Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

 Oferta este valabila pana la  31.03.2018.

 

suplimente &reduceri

·   Supliment de single 195 €

·   Reducere a 3-a persoana in camera  15 €.

·   Reducere copil  6-12 ani  – 25 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

Preţul include

 • transport cu autocar climatizat, exceptand ziua a 6 (transport public);
 • 12 cazari la hoteluri de 2-4*;
 • 12 mic dejun;
 • ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Nu sunt incluse în preţ

 • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
 • Excursiile opționale pentru grup minim 30 de persoane;
Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați:
 0720065918 sau turism@adminpedia.ro