Detalii Serbia

SERBIA – un adevarat festin cultural
Balcan fusion, fortărețe impunătoare, rakija și istorie servită la grătar

   Cei care cauta o vacanta de explorare in afara coordonatelor cunoscute vor gasi Serbia extrem de primitoare. Tara prezinta parcuri nationale frumoase, statiuni de spa si unele dintre cele mai bune statiuni de schi din Europa in timpul lunilor de iarna. Incluse in peisajul acestei tari verzi se afla pajistile alpine, padurile impenetrabile, pesterile stralucitoare din calcar, manastirile ascunse, lacurile montane, izvoarele termale si campuri cu ierburi salbatice.

   Cu siguranta nu trebuie ratat in Serbia magnificul Parc National Djerdap, intinzandu-se pe malul drept al Dunarii intre Golubackigrad si barajul Sip. Cheile Djerdap reprezinta una dintre cele mai spectaculoase formatiuni geografice din Europa. In timpul lunilor de iarna, cunoscatorii se indreapta spre autostrada Ibar, catre varfurile acoperite cu zapada din jurul satului Kopaonik, care isi dezvolta rapid o reputatie de cel mai bun, cel mai ieftin si cel mai confortabil oras-statiune de schi din Europa, ideal pentru incepatori si intermediari, prezentand de asemenea si spa-ul Josanicka Banja.

   Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII. Cu o populație de 1.710.000 (conform estimărilor oficiale din 2007) de locuitori, care include și cetățenii ce locuiesc temporar în străinătate, Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al treilea din sud-estul Europei, după Istanbul și Atena – Bucureștiul nefiind situat în sud-est, ci mai degrabă în centrul Europei.

Program

Ziua 1. București – Belgrad

Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrală – București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al Dunării, până la Cetatea Golubăț. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. În timpul vizitei, aflăm despre istoria tumultoasă a cetății și surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama amețitoare de pe zidurile înalte. Ajungem după-amiaza târziu în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur de oraș. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale, atracțiile pe care le vom vizita în următoarea zi. Ne îndreptăm spre hotel pentru cazare

Ziua 2. La pas prin Belgrad …

Micul dejun ne pregătește pentru un tur intensiv al unui oraș care are multe de povestit. Asediul nostru începe prin Poarta Leopold, punctul de acces către centrul istoric. Belgradul s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum, fondat de un trib celtic și transformat de romani într-un centru de apărare la granița imperiului. Cetatea se află în Parcul Kalemegdan, un spațiu ce se întinde până la malurile Dunării și ale Râului Sava. În jurul cetății, la distanță de câțiva pași zărim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fântâna Romană, Biserica Ruzica, Muzeul de Istorie Naturală, Monumentul Recunoștinței Franceze, Poarta Vidin și Turnul cu Ceas.

Ieșim din Kalemegdan pe artera pietonală Kneaz Mihajlov, faimoasă pentru cafenelele și magazinele foarte en vogue. Aici găsim un oraș vibrant, plin de viață și istorie, cu edificii civile în stil neoclasic sau baroc ce poartă amprenta Habsburgică de sec. XIX. După ce ajungem în Piața Republicii, intrăm în Skadarlija, cartierul boem al Belgradului, corespondent al celebrului Montmartre din Paris, cu o puzderie de cafenele și cârciumi unde odinoară își făceau veacul scriitori, artiști și actori la sfârșitul secolului XIX. Câteva dintre localuri mai primesc și astăzi oaspeți, Dva Jelena, Zlatni Bokal și Tri Sesira. În cârciumi, notele muzicale readuc atmosfera de început de secol XX, cu chansonete sau folk și jazz autohton și clinchet de pahare, acompaniate de o animație veselă și voci petrecărețe.

Trecem peste Râul Sava și ne îndreptăm spre fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist cunoscut și ca Palatul Federației, cu incursiuni pe strada Nemanjina unde vedem Turnul Genex și Centrul Sava, Statul Major al Armatei Sârbe, Ministerul Finanțelor și clădirea Curții Constituționale. Mausoleul lui Tito se află în Casa Florilor, în complexul muzeal 25 Mai (ziua lui Tito). Aici sunt expuse cadourile, obiectele personale, o colecție impresionantă de bastoane, decorațiile, mașinile lui Tito – printre care și un Rolls Royce Phantom V din 1960. E posibil să ai impresia că te-ai întors în timp, lipsește doar o fanfară militară, uniformele și steagurile cu secera și ciocanul. Părăsim epoca Tito, pornind pe ulițele strâmte și strâmbe din Zemun, cândva un cartier mai rău famat care actualmente a prins culoare și curaj și își trăiește a doua tinerețe. Între noi fie vorba, aici se găsește cel mai bun street-food din Belgrad. Oprire obligatorie la Cetatea Zemun cu al său Turn Millenium… și moment pentru poze.

Ziua 3. Voivodina – Sremki Karlovci – Novisad – Belgrad

Servim micul dejun. Urmează program liber pentru cei care doresc sa descopere pe cont propriu minunatul oraș de pe râul Sava, Belgrad, iar pentru cei care sunt dornici să extindă aventura pe meleagurile sârbești, propunem o excursie opțională spre nord, în provincia Voivodina. Șoseaua ne poartă prin peisaje rurale pline de farmec, trecând pe lângă muntele Fruska și pădurile Lyndon care ascund printre coroanele codrilor dese cele 16 mănăstiri ortodoxe ridicate aici în Evul Mediu. Ne oprim în pitorescul oraș Sremki Karlovci. Clădirile vechi baroce ne amintesc de turtele dulci de marțipan. Zăbovim cât să aflăm de istoria colorată și multi-culturală a locului.

Am ajuns și in Novisad, al doilea oraș ca mărime din Serbia. Păstrând tradiția încă din timpul guvernării austro-ungare, Novisad este astăzi un centru cultural înfloritor, cu o istorie legată de o pleiadă de intelectuali și artiști de notorietate din Serbia. Din Piața Libertății, punctul zero al orașului, putem face scurte incursiuni spre atracțiile principale: Palatul Episcopal Ortodox, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Ortodoxă Sf. Gheorghe, Teatrul Național și Sinagoga, una dintre cele mai bine păstrate lăcașuri de cult de acest gen în Europa. Ne plimbăm la pas pe aleile pietonale și ne amestecăm în mulțimea de oameni, localnici sau călători care nu fac altceva decât să trăiască clipa. Seara ne întoarcem în Belgrad cu amintiri frumoase din călătoria noastra prin Voivodina.

Ziua 4. Belgrad – Nis

Dimineața, după micul dejun, pornim spre Nis, un alt oraș care le dă sârbilor motive să se mândrească și vei vedea că au și de ce. În primul rând, vechea Cetate Nais a fost locul de naștere al primului împărat creștin roman – Constantin cel Mare. Orașul actual s-a ridicat în jurul acestei cetăți fenomenale, acesta fiind și motivul principal al vizitei noastre. Monument cultural și istoric extraordinar de bine conservat, declarat monument protejat încă din 1948, cetatea are o istorie scrisă cu mult sacrificiu și sânge sârbesc. În cetate, rămâi cu gura căscată privind turnul de cranii umane, rămășițele luptătorilor sârbi căzuți în lupta împotriva otomanilor. Coborâm din cetate în cartierul Crveni Krst (Crucea Roșie) unde vizităm un lagăr de concentrare nazist, perfect conservat, unde au fost deținuți și uciși între 1941-1945, în afară de membri comunităților de evrei și romi, mulți dintre luptătorii de eliberare și partizani sârbi. Plecăm din Nis pătrunși de emoții. Dar ne scuturăm de istoria plină de orori al locului și ne îndreptăm către Orașul Diavolului. Este considerat unul din cele 7 minuni ale naturii, o priveliște halucinantă cu niște formațiuni de rocă foarte ciudate, sculptate parcă de mâna unui artist posedat. Turnurile naturale s-au format în milioane de ani, în urma eroziunii stâncilor de catre apele extrem de acide ce țâșnesc din două izvoare. Părăsim Orașul Diavolului și ne întoarcem în Nis, unde vom rămâne peste noapte.

Ziua 5. Nis – București

Dimineata, plecăm după micul dejun, spre țară cu o scurtă incursiune în teritoriul Bulgariei pe ruta Vidin. Ultimul popas din Serbia, este lângă orașul Zajecar, unde putem să admirăm superbele ruine ale cetății romane Felix Romuliana, un important centru militar și administrativ al provinciei romane Dacia Ripensis. Situl a fost declarat parte a patrimoniului mondial UNESCO. Apoi intrăm în Bulgaria, trecem Dunărea la Vidin și ne îndreptăm spre București, via Craiova. Ajungem seara în Bucuresti.

Tarif si perioada

Drobeta Turnu Severin – Porţile de Fier – Cetatea Golubăț – Belgrad–Sremki Karlovci – Novisad – Nis

 

TARIF: De la 80 € * + 50 euro (transport autocar)

PERIOADA: 5 zile – Autocar

DATE DE PLECARE 2018: 20.04; 15.05; 01.06; 14.07; 31.07; 13.08; 28.08; 06.09; 18.09; 06.10; 29.10;

 

A B C D
PELLERIN   PLUS BEST DEAL Reducere 45% PROMO Reducere 25% STANDARD + Reducere  15%
147 + 50 € ( transport  autocar) 80 € *+ 50 € (transport  autocar) 110 + 50 € (transport  autocar) 125 + 50 € (transport  autocar)
Pret de persoana in camera dubla  
*  Oferta valabila pentru primle locuri in autocar;*  Avans  25% la inscriere;*  Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de dataplecarii;*  GRATUIT  excursia la Novisad;*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare siasistenta turistica locala);*  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE! *  Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;*  Plata integrala la inscriere;*  Nu se accepta modificari sau anulari.*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;*  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE! *  Avans  30% la inscriere;*  Diferenta de plata pana la  31.01.2018;*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;*  Oferta este valabila pana la  31.01.2018. *  Avans  30% la inscriere;*  Diferenta de plata pana la  31.03.2018;*  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);*  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;*  Oferta este valabila pana la  31.03.2018.
Suplimente & Reduceri

•    Supliment de single 45 €

•    Reducere a 3-a persoana in camera  10 €.

•    Reducere copil  6-12 ani  – 15 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

 

 

Pretul include:

 • Transport cu autocar clasificat 2-4*
 • 4 cazări hotel de 3*;
 • 4 mic dejun;
 • ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Optional:

 • Excursie Voivodina (Novi Sad şi Sremki Karlovci) 20 € /pers.
 • Cina traditionala in Belgrad 25 € /pers.

Nu sunt incluse in pret:

 • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
 • Excursiile opționale pentru un grup minim de 30 de persoane;

Suplimente si reduceri:

 • Supliment de single: 45 €
 • Reducere a 3-a pers. in triplă: 10 €
 • Copil 6-12 ani reducere 15 € în cameră dublă cu doi adulți.

 

Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați:

0743 037 338  sau turism@adminpedia.ro