Curiozitati Slovenia

Curiozitati Slovenia

 • Cea mai mare trambulina de sarituri cu schiurile din lume se afla in localitatea Planica din Slovenia. Supranumele ei este Letalnica (mortala). Aici au fost doborate peste 60 de recorduri mondiale.
 • O traditie slovena spune ca mirele trebuie sa duca mireasa in brate pe 99 de scari pentru a asigura o casnicie lunga si fericita.
 • Jumatate din suprafata Sloveniei este acoperita cu paduri.
 • In Slovenia se afla cele mai mari mine de mercur din lume.
 • Se spune ca regiunea slovena Karst este cel mai frumos loc subteran din lume. In Slovenia exista mai mult de o suta de pesteri si oale de eroziune carstice, iar 20 de comori de calcar interesante datorita apelor carstice in curs de disparitie sunt deschise pentru turisti.
 • Pestera Postojna din Slovenia este pestera cu cei mai multi vizitatori din Europa. In aceasta pestera traieste Moč-eril (proteus anguinus) – o specie de pesti care este singura de acest fel din Europa, avand o culoare asemanatoare pielii omului. In ciuda faptului ca are niste ochi mari, acesta este orb, fiind adaptat la intunericul din pestera. Aceasta are 20 de km de pasaje, galerii si camere.
 • In capitala Ljubljana exista hostelul Celica, unde turistii platesc pentru a locui intr-o celula de inchisoare.
 • Rasa de cai lipitan, cunoscuta in intreaga lume, provine din localitatea Lipica din Slovenia.
 • Slovenia este prima tara din fostul bloc comunist care a adoptat moneda euro (la 01.01.2007).
 • Desi o tara mica, Slovenia are nu mai putin de 260 de cascade, dintre care cea mai mare este Cascada Boka (doua caderi succesive de apa, avand in total peste 130 m).
 • Slovenia este impartita in trei regiuni viticole: Primorska, Posavje si regiunile Podravje. Regiunea Primorje este faimoasa pentru vinurile originale rosii si albe, regiunea Posavje este zona de origine a specialitatii slovene – Cvicek, iar regiunea Podravje este tara vinurilor Renski Rizling, Sauvignon si Rulandec, a excelentului vin Traminec si a vinului spumos Penina.
 • Langa orasul Maribor se gaseste cea mai veche vita de vie din lume, avand o vechime de peste 400 ani. In ciuda varstei, ea produce doar aproximativ 25 litri de vin anual.
 • Cel mai inalt cos industrial de fum din Europa se afla in Slovenia, la centrala termoelectrica din Trbovlje. Are o inaltime de 362 m, constructia lui durand 210 zile.
 • Unele scene din filmul “Cronicile din Narnia” au fost filmate in Slovenia in Soca Valley.

Perioada si program

PERIOADA SI ROGRAMUL

DATE DE PLECARE 2018

07.06; 26.07; 12.08; 10.09

Ziua 1. București – Budapesta

Iți dăm întâlnire dis-de-dimineață, la ora 6.30 dimineața, in cea mai modernă autogară din România – Autogara Centrală – București, să pornim cu dreptul într-o călătorie fabuloasă spre două dintre destinațiile cele mai spectaculoase pe care le adăpostesc Balcanii. Călătoria cu autocarul este relaxantă, confortabilă și îți dă prilejul să faci cunoștință atât cu locurile care ți se perindă prin fața ochilor, cât și cu partenerii tăi de călătorie. Avem din start, cu toții, un punct de pornire în discuții: pasiunea pentru o zonă a Europei încărcată de istorie! Prima noastra oprire va fi la Budapesta unde ne cazam si ne pregatim pentru o noua aventura.

Ziua 2. Budapesta – Ljublijana

       Micul dejun savuros ne da puteri sa pornim la drum, capitala Sloveniei, Ljubljana, ne asteapta. Este unul dintre cele mai fermecătoare orașe ale Europei Centrale. Ne bucurăm împreună că am ajuns în acest oraș care, cu siguranță, ne va încânta ochii și sufletul cu abilitatea sa de a aduce împreună trecutul și prezentul. Respirăm aerul curat al unei capitale verzi și savurăm începutul unei călătorii încărcate de istorie. Deși este un oraș de dimensiuni medii, cu aproximativ 280. 000 de locuitori, concentrația de atracții turistice îți dă de gândit imediat. Cu ce începem?! Avem timp să ne lămurim la cină, când vom savura bucatele în care se amestecă, gurmand, influențele celor trei culturi care își pun amprenta asupra locului: germană, latină și slavă. Aici ne stabilim cartierul general pentru următoarele zile.

Ziua 3. Ljubljana – Lacul Bled

După o noapte odihnitoare și un mic dejun sățios, pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul său impunător îi trădează rolul istoric de fortăreață, cazarmă și reședință regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Însă te asigurăm că vei dori să faci fotografii care să îți amintească de acest castel și de panorama pe care o creează spectaculoasa vecinătate a lacului Bled sau decorațiunile baroce ale Capelei Sf. Gheorghe, decorate cu blazonul guvernatorilor provinciei Kranjska.

Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reunșete, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici să facă fotografii demne de pus în ramă!

Dupa amiaza va propunem o excursie optionala la Bled, renumita statiune a Sloveniei situata in nord-vestul extrem al Sloveniei, la poalele Alpilor Iulieni şi între râurile Sava Bohinjka şi Sava Dolinka. Piscurile  munţilor, reflectate în apele lacului, soarele şi aerul proaspăt din Bled fac din staţiunea alpină un refugiu ideal pentru o pauză relaxantă. Turistii vin aici sa admire Lacul Bled, care se intinde pe o suprafata de circa  144 de hectare si are o adancime maxima de 30 de metri iar izvoarele termale interceptate sunt  directionate catre piscinele unor hoteluri pentru tratamente medicale si divertisment.

În inima lacului glaciar Bled se află o insulă în formă de lacrimă, singura insulă naturală din Slovenia, din calcar şi dolomită. Împrumutând denumirea lacului de care e înconjurată, insula Bled este una dintre cele mai frumoase atracţii ale regiunii. Peticul de pământ insular abundă în vegetaţie, chiar clădirile găzduite aici fiind aproape complet „inverzite”, graţie florei luxuriante. Multe legende plutesc în jurul insulei, dintre care una aminteste ca pe insulă s-ar fi aflat cândva un templu, dedicat zeiţei slave a dragostei, Živa, şi aflat sub protecţia călugărului legendar Staroslav şi a fiicei acestuia, Bogomila.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ al staţiunii Bled îl reprezintă castelul cu acelaşi nume, cel mai vechi din Slovenia, aşezat pe marginea unei stânci abrupte, chiar deasupra lacului Bled. Castelul a fost pentru prima oară menţionat în scris în 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen.

Cea mai buna metoda de a explora Lacul Bled este trenuletul turistic care ocoleste lacul si ne da posibilitatea de a fotografia cel mai bine peisajul.

Seara ne intoarcem in Ljubljana pentru cazare la acelasi hotel.

Ziua 4. Istorie, natură și vin

    În a patra zi, pornim, intr-o excursie optionala,  spre Alpii Iulieni ai Sloveniei. Priveliștea este atât de spectaculoasă, încât ai senzația că ai intrat într-un film atent regizat. Un film despre spiritualitatea pe care o regăsești în natură, dar și despre senzații tari. Piscurile amețitoare, de peste 2000 de metri se îmbină cu ravene abrupte.  De-acum se cuvine să știi că te afli în Parcul Național Triglav, numit după cel mai înalt vârf. Triglav are 2.864 metri, iar semeția sa l-a ajutat să devină simbolul național impri­mat pe steagul sloven. Parcul este un paradis pentru iubitorii de sporturi pe râuri rapide. De aceea, vei avea ocazia să îi vezi pe cei mai cutezători căznindu-se la rafting, cayac sau canoe, dar și pe cei mai răbdători, care preferă să pescuiască păstrăv în apele curate ale locului. Ca să ții minte cum arată culoarea smaraldului, fă neapărat fotografii cu râurile Tolminka și Soča.

După aventura drumului, ne tragem sufletul în cea mai spectaculoasă zona viticolă Brda, supranumita si “Toscana Sloveniei”.  Prânzul delicios îl asortăm, cum se cade, cu soiurile locale de vinuri, cu care slovenii se mândresc pe bună dreptate, Simți că strugurii s-au copt în liniște, cu răbdare, că au cules dulceața și parfumul soarelui pe îndelete. Se impune și vizitarea unei crame care ne învață mai multe despre tradițiile viticole ale locului.

In cursul dupa-amiezei ne intoarcem la hotelul nostru din Ljubljana.  Petrecem noaptea în liniște și ne încărcăm bateriile pentru a doua zi.

Ziua 5. Postojna si Lipica

                    Astazi va propunem o excursie optionala pentru vizitarea pesterei Postojna si a fermei de cai de la Lipica, nu uitati aparatul foto si luati cu dumneavoastra buna dispozitie! Podișul Karst se întinde din Slovenia ca un braț ce se odihnește pe umerii Italiei. Această regiune este faimoasă deoarece de aici derivă termenul de carst sau relief carstic. Paleologii descoperă peșteri noi în Slovenia în fiecare an, și sunt deja peste 8000. Însă cea mai mare și mai vizitată este peștera Postojna. Ascunde o serie de minunății, printre care și forme de viață rare (aici a venit pe lume, în 2016, un pui de salamandră dintr-o specie foarte rară!).

Dupa un asemena festin ne continuam excursia limbarea noastră continuă prin acest muzeu în aer liber. Vântul de nord, bora, adie răcoritor în timp ce descoperim lacurile care punctează albastru tabloul zonei. Ajungem la ferma de cai din Lipica.

Satul Lipica este faimos datorita cailor albi lipizani, care sunt crescuti in aceasta zona de peste 400 de ani. Ferma de armasari a fost intemeiata in 1580 de catre  arhiducele Karl von Habsburg, regentul Styriei, Carinthiei, Carniolei, Istriei si Triestului pe   proprietatea cumparata de la arhiepiscopul Coreto de Trieste. Herghelia de la Lipica a fost destinata sa creasca si sa amelioreze cai pentru nevoile curtii si ale armatei imperiale.

În primul an de functionare a hergheliei, 24 iepe-mame provenite din populatia locala din Karst au fost împerecheate cu trei armasari pepinieri spanioli selectionati. În anii ce au urmat si alte animale destinate reproductiei au fost aduse în herghelie din Spania, în principal, dar si din alte herghelii cu prestigiu napolitane, daneze, germane sau din imperiu, precum cea de la Kladrub. Abia in 1735, împaratul Karl al VI-lea a fondat Scoala de Echitatie Spaniola pe lânga curtea de la Viena. În acelasi an, odatã cu inaugurarea, a fost deschis si registrul genealogic al rasei. Înca de la înfiintarea hergheliei, armasarii proveniti de la Lipica au fost folositi în cadrul acestei adevarate academii de echitatie. Dintre acesti armasari, doar cei care obtineau cele mai bune rezultate aici erau apoi utilizati la reproductie.

Astazi ferma produce unii dintre cei mai buni cai de rasa pentru Scoala de Dresaj. Avem ocazia sa ii admiram in mediul lor natural intr-un tur al fermei care dureaza circa o ora : cel mai vechi grajd – Velbanca, Muzeul Lipikum, Muzeul Trasurilor, Galeria de Arta Avgust Černigoj, Casa Karst,

In cursul serii ne reintoarcem la hotelul nostru din Ljubljana.

Ziua 6. Bun venit în Istria!

Urcăm în autocar și ne pregătim pentru excursia de azi în partea croată a Istriei. Primul popas îl facem în orășelul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesantă. Pe măsură ce pășești pe străduțele pline cu artiști, artizani și cafenele, nu ai crede că, acum cîțiva ani, Groznjan a fost cât pe ce să ajungă un oraș abandonat. Dacă nu credeai în a doua șansă, vei vedea cu ochii tăi că se poate! Un oraș medieval a cărui frumusețe originală a fost păstrată până astăzi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici și monumente. Vizităm apoi bazilica din Porec, care datează din secolul V și își păstrează intact farmecul mozaicului auriu.

Drumul nostru prin Istria continua cu un popas in Rovinj, pe malul mării Adriatice. Acest oraș de pe litoral are un trecut venețian și un centru istoric delimitat de un labirint de străzi pietruite. În vârful colinei zărim Catedrala Sf. Eufemie, construită de venețieni in secolul  al XVII – lea. Cele mai frumoase priveliști și fotografii din Rovinj pot fi obținute din portul orașului. Din această perspectivă puteți vedea acele case frumoase pictate se se întind până la malul mării cu impunătoarea Basilica a Sfântului Eufemie în spatele lor.

Ziua 7. Opatija – Zagreb – Budapesta

Despre Opatija se spune că este “marea doamnă a Croației”, stațiunea care practic a dat startul turismului în Croația. Și nu este de mirare, odată ce descoperi vegetația luxuriantă, clima blândă, plajele superbe și clădirile vechi de sute de ani. Hai să spunem că nu doar aristocrația vremurilor apuse avea o slăbiciune pentru această stațiune. Celebrități precum Giovanni Puccini, James Joyce, Anton Chehov s-au bucurat de frumusețea locului. Avem de văzut multe, de la Muzeul Croat al Turismului, Biserica Sfântul James (construită în anul 1420), până la statuia Domnița cu pescărușul, care a devenit și simbolul orașului.

Pornim spre Zagreb, capital Croatiei. Situat în nordul tarii, acesta a rezistat eroic atacurilor turcesti dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și vria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele pespective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă, pe care o simți în Piaţa Centrală Zrinjevac – numită oficial Trg Nikole Šubića Zrinskog.

Programul nostru se apropie de sfarsit si ne indreptam catre ultimul punct al calatoriei noastre, Budapesta, unde ajungem in cursul serii.

Ziua 8. Budapesta – București

După micul dejun, lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant.

Tarif

Tarife:
A B C D
PELLERIN   PLUS BEST DEALReducere 120 € PROMOReducere 90 € STANDARD +Reducere  60 €
299 + 105 € ( transport  autocar) 179 € *+ 105 € (transport  autocar) 209 + 105 € (transport  autocar) 239 + 105 € (transport  autocar)
pret de persoana in camera dubla
 Oferta valabila pentru primele locuri in autocar;  Avans  25% la inscriere;Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de data plecarii;GRATUIT  – PELLERIN CLUB CARD , avand incluse asigurarea medicala, storno si de bagaje.GRATUIT  excursiile Bled si Triglav; Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!  Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;  Plata integrala la inscriere; Nu se accepta modificari sau anulari.  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!  Avans  30% la inscriere;  Diferenta de plata pana la  31.01.2018;  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala); Nu se cumuleaza cu alte reduceri; Oferta este valabila pana la  31.01.2018.  Avans  30% la inscriere; Diferenta de plata pana la  31.03.2018;  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;  Oferta este valabila pana la  31.03.2018.
suplimente &reduceri·   Supliment de single 125 €·   Reducere a 3-a persoana in camera  10 €.·   Reducere copil  6-12 ani  – 15 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

Preţul include

 • Transport cu autocar clasificat 2-4*
 • 7 cazări hoteluri 2-4*;
 • 7 mic dejun;
 • Vizita Ljubljana;
 • Tur Peninsula Istria

Nu sunt incluse în preţ

 • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
 • Excursiile opționale pentru grup minim de 30 de participanti.
Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați:
 0720065918 sau turism@adminpedia.ro