Curiozitati

Curiozitati Turcia:

 1. Leonardo da Vinci a creat planuri pentru a construi un pod peste Bosfor în 1503, însă acel pod nu a fost construit niciodată.
 2. 80% dintre alunele de pădure comercializate în lumea întreagă vin din Turcia.
 3. Marele Bazar al Istanbulului are 64 de străzi, 4000 de magazine și 25000 de muncitori.
 4. Prima biserică creștină din toate timpurile, construită de oameni, a fost o biserică din Antioch, Turcia.
 5. Sfântul Nicolae, pe care românii îl sărbătoresc pe 6 decembrie, s-a născut în zona unde acum este Patara, Turcia.
 6. Majoritatea turcilor nu au avut nume de familie până în 1934.
 7. Există multe dialecte în Turcia, însă educația este disponibilă pentru toată lumea doar în limba turcă și în limba curdă.
 8. Turcia este țara în care sunt încarcerați cei mai mulți jurnaliști din lume.
 9. Tunelul Istanbulului din Turcia este al doilea cel mai vechi sistem subteran de cale ferată din lume. A început să funcționeze în 1875.
 10. Litoralul turcesc al Mării Negre se întinde pe 1650 km. Aceeași distanță este între Paris, Franța și Berlin, Germania.
 11. Capitala Turciei e Ankara, nu Istanbul, așa cum cred majoritatea străinilor.
 12. În Turcia există o zicală care spune că „un străin la ușa cuiva, e un oaspete al lui Dumnezeu pentru cel puțin trei zile”.
 13. Alfabetul turcesc nu conține literele X și Q, însă conține un i fără punct.
 14. Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, iar din Turcia, doar 3% din suprafața țării se află pe continentul European.
 15. Aproape nimeni nu mai poată în ziua de azi fez-ul tradițional turcesc. Acesta a fost interzis în 1925.
 16. Rahatul turcesc (rahat lokum) e unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Napoleon și Winston Churchill preferau pe cel cu fistic, iar Picasso, se pare că obișnuia să mănânce acest dulce zilnic.
 17. Hammamurile turcești au fost exportate de Imperiul Roman în secolul 7 și dezvoltate dintr-o combinație de băi romane și bizantine.
 18. Mâncarea turcească este un amestec gastronomic din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Balcani.
 19. Mâncarea tradițională grecească, găsită și în România, musaca, provine din Turcia.
 20. Peste 10.000 de specii de plante diferite se găsesc în Turcia. Noi descoperiri de plante se fac extrem de des.

Perioada si program

Perioada si program

DATE DE PLECARE 2018 :

14.06, 29.06; 20.08; 04.09

Ziua 1. București – Istanbul

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România – Autogara Centrală – București, la ora 6.30 dimineața. Tranzitam Bulgaria. Istanbul ne întampină seara ca un joc de lumini și umbre, lăsându-ți imaginația să anticipeze încă de acum comorile de vizitat a doua zi. Zărim în treacăt forfota de oameni de la Podul Galata iar, în depărtare, se ridică impunătorul Turn Galata (clădit de Genovezi în 1348 ca turn de veghe asupra Bosforului) stând indiferent în perdeaua de lumini ambientale. Ne retragem la hotel. (Cazare în Istanbul).

Ziua 2. Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră,

Günaydın! (Bună dimineața!) După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș Constantinopole. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale, minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm. Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif (Jusuf).

La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya) reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an.

Apoi, pașii ne îndrumă spre Moscheea Albastră, cel mai fotogenic edificiu al Turciei. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, moscheea și-a câștigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în toată lumea islamică. La cateva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de împaratii bizantini, astăzi parc, unde admirăm Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui Constantin Porfirogenetul

Ziua 3. Istanbul – Palatul Dolmabahce – Ankara

De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu aroganță câte o palmă de pământ pe două continente – Europa și Asia. Pe malul european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol al autorității și grandorii imperiului otoman timp de secole, palatul este astăzi un obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy, faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste.

Ziua 4. Ankara- Göreme – Nevsehir

Mic dejun. Suntem nerbadatori sa pornim la drum si ajungem in  Satul Göreme a fost votat drept unul dintre cele mai frumoase așezări rurale din lume de către câteva reviste de călătorie. Cu fațadele lor de piatră, casele pe jumătate îngropate în rocile vulcanice ascund adevărate labirinturi subterane. Priveliștea selenară ne fură imaginația, mai ales că cerul e pătat de baloane cu aer cald. Majoritatea vizitatorilor aleg să facă un tur cu balonul cald, principala activitate din această regiune care a devenit și un fel de emblemă turistică locală pentru această regiune. Ne plimbăm pe aleile din sat cu opriri la două biserici:  El Nazar și Sakli Kilise (Biserica Tăinuită), apoi plecăm pe drumul către Muzeul în aer liber Göreme.

Ziua 5. Orasele subterane

Ziua precedentă a fost un fel de aperitiv pentru a explora orașele subterane din regiune. Primii oameni care au început să sape adăposturile subterane din regiune au fost hitiții, în epoca bronzului. Orașele subterane din Cappadocia și-au atins apogeul în epoca bizantină, secolele VI – VII, când creștinii din regiune au fost nevoiți să se ascundă în subteran perioade lungi de timp pentru a scăpa de arabi și invadatorii persani. Orașul subteran Kaymaklı este cel mai mare exemplu de acest fel din Cappadocia, cu un labirint de camere conectate prin tuneluri, care se întind pe opt niveluri. La fel de spectaculos, orașul subteran Derinkuyu este cel mai adânc adăpost subteran din Cappadocia, și, de reținut, este mai puțin asaltat de turiști. E timpul să ne reîncărcîm bateriile, luăm masa la un restaurant local și ne răcorim cu ceai aromat de fructe sau Salep.

Ziua 6. Nesvsehir – Göreme  – Konya

Dupa micul dejun plecam spre Konya, important centru de pelerinaj religios pentru musulmani, cunoscut în special datorită poetului și filozofului Mevlana Celaleddin Rumi care a fondat aici secta Sufi a Dervisilor Rotitori  în secolul  al XIII-lea. Vizităm muzeul care îi este dedicat, trecând superba Poartă  a Dervisilor (Dervisan Kapsi), intrăm în grădina de trandafiri și găsim la capătul aleii mausoleul poetului.

Aflăm de la ghidul nostru detalli din viața de zi cu zi a dervișilor sufi. În Konya sunt o sumedenie de medrese, scoli teologice ale căror superbe clădiri merită atenția noastră. Muzeul Faianței (Karatay Medresisi), odinioară colegiu teologic, este astăzi una dintre principalele atracții turistice din Konya. Peretii sunt placati cu frumoasa ceramica în stil Suljuk. Mai desoperim Muzeul Sculpturii (Ince Minareli Medrese), parcul Alaeddin Tepe amenajat pe situl vechii citadele, apoi ruinele Palatului Alaedin Kaykobad și impunătoarea moschee Aleadin Camii, una dintre cele mai vechi din lume, ridicată în secolul XIII după tradiția arabă cu o bolta de lemn sustinută de 42 de coloane antice. Moscheea Aziziye, cu ornamentele sale în stil Baroc și două minarete în stil Rococo, face notă discordantă în lumea musulmană, fiind o atracție de neratat pentru pasionații de rarități și ciudățenii.  (Cazare in Konya).

Ziua 7 . Konya – Side  –  Antalya

După micul dejun ne pregătim să vizităm superba stațiunea Side, unde se află ruinele unor monumente antice de o frumusețe atemporală. Drumul de coastă trece prin peisaje în care munții și marea nu au loc să se despartă. În cocheta stațiune Side avem o agendă încărcată. Mai întâi vizităm grandiosul Teatrul Roman, o mărturie remarcabilă a arhitecturii romane, dar și a faptului că în timpul imperiului se organizau spectacole colosale la care asistau peste 15.000 de spectatori frenetici. Apoi admirăm frumusețea clasică a Templelor lui Apollo și a Dianei, ale căror coloane intacte lasă loc imaginației în a le restaura mental în toată splendoarea lor de odinioară. Apoi, la câțiva km depărtare, în drumul nostru spre Aspendos, oprim să ne răcorim lângă cascada Manavgat, o altă ocazie excelentă de a scoate aparatele foto și de a captura imagini cu peisaje de vis. Dacă amfiteatrul din Side impresiona prin masivitate, Teatrul Antic din Aspendos culege laurii celei mai bine conservate edificii de acest gen din lume. Înconjurat de livezi și ferme, clădirea amfiteatrului pare încremenit în timp. Noi însă, ne urnim din loc și ne retragem spre hotelul nostru din Antalya.

Ziua 8 . Antalya – Pamukkale – Marmaris

După micul dejun ne indreptam spre Pamukkale cu ale sale terase de travertin albe, semicirculare. Dacă orașele #mușuroi# ale Turciei ne-au redus la tăcere de uimire, o altă atracție supra-realistă reușește să rivalizeze cu acestea. Inspirati de muntele de un alb sclipitor, cu formațiunile sale calcaroase, semicirculare, turcii au dat locului numele Pamukkale care înseamnă #Castelul de bumbac#. Odată ajunși la poalele muntelui, urcăm la pas, desculți, bucurându-ne de priveliștea uimitoare și de blândețea netedă a teraselor de travertin. In apropiere se află ruinele orașului balnear, Hierapolis, un loc adorat de romani pentru izvoarele sale cu apă termală ce conțin minereuri de calcit alb. Acestea sunt și sursa teraselor de travertin, azi deschise publicului larg pentru a testa din plin binefacerile apelor termale. Revigorați după baia fierbinte, coborâm spre ruinele orașului Hierapolis, printre cele mai bine păstrate orașe antice. Aici descoperim  Poarta Frontinus , Strada Coloanelor, principala arteră a vechiului poli., Biserica Bizantină, ruinele Tempului lui Apollo, apoi urcăm spre spectaculosul Teatru Antic, construit din porunca împăratului Severus în anul 206 D.C.

Ziua 9 . Insula Rodos

Mic dejun. Timp liber in statiune. Optional croaziera in Insula Rodos –  Insula Soarelui. Capitala, denumită tot Rodos, este situată în nordul insulei și este compusă practic din trei orașe: modern, antic și medieval. Orașul modern are un caracter cosmopolit, cu majoritatea clădirilor ridicate în secolul al XX-lea. Orașul antic, fondat în anul 408 î.Chr. se mândrește cu ruinele templelor lui Zeus, Atena și Apollo, cu Stadionul, Gymnasiumul și Teatrul. Orașul medieval este înconjurat de zidurile ridicate de Cruciați. Se recomanda folosirea trenuletului turistic. In Port se afla si Colosul din Rodos,  una dintre  cele şapte minuni ale lumii antice, statuia îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, și măsura între 32 și 36 de m. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă. Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor.

Ziua 10 . Marmaris – Bodrum – Dydyma –Milet– Kusadasi (355 km)

Mic dejun. Pornim la drum spre Bodrum ca să explorăm vechiul oraș grecesc Halikarnas, azi o stațiune fermecătoare, îmbrăcând relieful înalt al țărmului Mării Egee cu casele sale albe în stil mediteranean și terasele mirosind a orhidee și petale de smochini. Atracția principală în Bodrum este impresionantul Castel Sf. Petru, ridicat de cavalerii cruciați din Rhodos. Astăzi acesta găzduiește Muzeul de Arheologie Marină în care poți urca la bordul unei galere antice grecești.Drumul continua spre Kusadasi cu scurta oprire la Dydma, care adăpostea un însemnat templu închinat zeului Apollo, templu ale cărui ruine sunt și azi  impresionante. Acest templu a fost întrecut ca mărime în fosta Ionia numai de templul Heraion de pe insula Samos și de templul lui Artemis (Artemision) din Efes (Ephesos). Se numără printre cele mai bine conservate construcții ale antichității

Urmatoarea oprire va fi la Milet, oraș  întemeiat de ahei pe coasta de apus a Asiei Mici

si unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești , mare centru comercial și cultural.

Milet  a fost un important centru al filosofiei ioniene – Școala din Milet, școală cu care începe filosofia greacă si al carei reprezentant de seama a fost Thales.

In cursul serii ajungem in cea mai cosmopolită stațiune turcească, Kusadasi care și-a luat numele de la mica insulă aflată la intrarea în portul vechi. Kusadasi înseamnă în limba turcă #Insula Păsărilor#.  (Cazare in Kusadasi)

Ziua 11 . Kusadasi – Effes – Capela Meryemana

După micul dejun ne ocupăm locurile în scaunele confortabile ale autocarului și admirăm pitorescul regiunii rurale în drum spre Effes. UNESCO a declarat Effes-ul cel mai bine conservat oraș antic de pe toată coasta mediteraneană. Superbele vestigii arhitecturale din perioada de glorie a Effes-ului sunt dovada clară că bunăstarea era la ea acasă. Intrăm în orașul de odinioară, mergând la pas printre coloanele ionice si ajungem la faimoasele ruine ale Bibliotecii lui Celsius, apoi Templul lui Hadrian și Termele Romane. Effes găzduia în mod regulat jocuri și lupte cu gladiatori așa că, la distanță cât să arunci o piatră, găsim un amfiteatru uriaș, Teatrul Mare unde, se pare, a predicat Sf. Pavel în fața a peste 25 000 de oameni. E timpul să ne retragem la un restaurant local, să savurăm un kebab sau lahmacun firebinte și aromat cu ayran răcoritor. Cu energie nouă, ne îndreptăm spre Casa Fecioarei Maria. De fapt, ajungem la Capela Meryemana clădită pe fundația unei clădiri care, susțin unii, ar fi fost ultimul refugiu al Fecioarei Maria. Pentru a vizita interiorul și a vedea altarul se plătește o taxă suplimentară. Lăsăm Effesul în urmă cu experiențe de neuitat, nu înainte de a mai face un popas la coloanele Templului Zeiței Artemis, una dintre Cele Șapte Minuni ale lumii antice.

Ziua 12 . Kusadasi –Bergama – Troia – Canakkale

După micul dejun ne continuam calatoria noastra prin Turcia plecand spre Marea Marmara si oprindu-ne pentru a vizita pe rand Cetatile Pergamon si Troia.

Pergam este citat în cartea Apocalipsei ca fiind una dintre cele șapte biserici din Asia. În prezent, siturile arheologice principale ale anticului Pergam se găsesc în nordul și vestul orașului modern Bergama. Aici a fost inventat pergamentul, a cărui denumire provine de la numele orașului.Troia este un oraș legendar, locul unde s-a desfășurat Războiul Troian, așa cum este descris în Ciclul războaielor troiene, în special în Iliada, unul dintre cele două poeme epice atribuite lui Homer.  Astăzi, este numele unui sit archeologic. (Cazare in Canakkale)

Ziua 13 . Canakkale – Bucuresti

Hoşçakal, görüşürüz…! (La revedere, pe curând…!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si traversam stramtoarea Dardanele pentru a ajunge din nou in Europa. Ne continuam drumul spre tara, taversand Bulgaria. Seara sosire in Bucuresti.

Tarif

TARIFE

PELLERIN   PLUS BEST DEAL

Reducere 122 €

PROMO

Reducere 69 €

STANDARD +

Reducere 52 €

347 €

+ 145 € ( transport  autocar, ghid local, tur  by night)

225 € *

+ 145 € ( transport  autocar, ghid local, tur  by night)

278 €

+ 145 € ( transport  autocar, ghid local, tur  by night)

295 €

+ 145 € ( transport  autocar, ghid local, tur  by night)

 

pret de persoana in camera dubla
 

  Oferta valabila pentru primele locuri in autocar;

  Avans  25% la inscriere;

Diferenta de plata pana la  21 de zile inainte de data plecarii;

  GRATUIT  – PELLERIN CLUB CARD , avand incluse asigurarea medicala, storno si de bagaje.

20%  REDUCERE pentru achitarea excursiilor optionale la inscriere;

 Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

 ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

 

  Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;

 Plata integrala la inscriere;

 Nu se accepta modificari sau anulari.

  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

  ATENTIE!   LOCURI LIMITATE!

 

 

  Avans  30% la inscriere;

 Diferenta de plata pana la  31.01.2018;

  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

  Oferta este valabila pana la  31.01.2018.

 

 

 Avans  30% la inscriere;

  Diferenta de plata pana la  31.03.2018;

  Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenta turistica locala);

  Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

  Oferta este valabila pana la  31.03.2018.

 

suplimente &reduceri

·   Supliment de single 165 €

·   Reducere a 3-a persoana in camera 35 €.

·   Reducere copil  6-12 ani  –  45 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti

Preţul include

 • transport cu autocar climatizat;
 • 4 nopți de cazare la hotel de 3*
 • 8 nopti de cazare la hotel de 4*
 • 12 mic dejun;
 • 8 cine la hotel ;
 • Ghizi locali  în Istanbul, Goreme, Konya;
 • tur de Istanbul by night cu trecere peste Bosfor în ASIA;
 • croazieră pe Bosfor;
 • gustare tradițională (kebab, ayran și baclavale) în ziua 2
 • ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Nu sunt incluse în preţ

 • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
 • Excursiile opționale pentru minim 30 de persoane;
 • Transportul în Istanbul și la obiectivele turistice.
Pentru alte detalii și oferte personalizate, vă rugăm să ne contactați: 
0720065918 sau turism@adminpedia.ro