Redescoperim bucăți de România-Delta Dunării

  • 7 noiembrie 2019

Delta Dunării este un loc cu un farmec aparte de pe teritoriul țării noastre, o zonă cu o bogată biodiversitate, unde natura oferă un real spectacol tuturor localnicilor și călătorilor ajunși pe aceste meleaguri. Delta Dunării face parte din patrimoniu UNESCO și este una dintre cele mai bine conservate delte din Europa și a doua ca mărime după cea a râului Volga. De astfel, Delta este într-o continuă creștere, deoarece în fiecare an tone de aluviuni își face drum spre aceasta, iar peisajul este supus și el transformării. Totodată, Delta Dunării rămâne cel mai tânăr pământ românesc.
 Deși este un monument al naturii unic, poate în lume, Delta încă se află într-un con de umbră spre deosebire de alte destinații turistice din România poate din cauza faptul că nu este atât de facil accesul până la ea, deși ofertele de cazare sunt tentante, tarifele foarte avantajoase, iar experiența călătoriei în aceste locuri de neuitat. Adminpedia îți poate oferi cele mai bune prețuri pentru o vacanță în Delta Dunării, poți să plătești cu tichete de vacanță și în rate sejurul, pentru că meriți să vezi cu ochii tăi acest tărâm desprins dintr-o altă lume, această minune a naturii cu care românii se pot mândri cu adevărat.
Aici se scrie o altfel de poveste de vacanță pentru toți cei care doresc s-o cunoască, pentru toți care aleg un sejur în Delta Dunării. Ajunși în aceste locuri, realizează că au pășit într-o altă lume în care timpul curge lin, în ritmul cântecului păsărilor și al undelor apelor, o lume în care natura este prietenă omului și un adevărat sprijin. Agitația lumii moderne, neliniștile și problemele sale nu au reușit să pătrundă în aceste locuri, căci apele au fost cei mai buni străjeri care le-au ținut departe de armonia Deltei, de simplitatea vieții localnicilor și de seninătatea de pe chipul lor, departe de liniștea care cuprinde întrega zonă.

Din vacarmul orașului, veți poposi pe tărâmul pelicanului, nufărului și al lacurilor și canalelor ce șerpuiesc pe cea mai mare suprafață compactă de stufăriș din lume. În acest paradis convețuiesc în bună pace numeroase specii de plante, păsări, insecte, pești și animale, ceea ce înseamnă că și diversitatea reușește să găsească un echilibru, o armonie firească. Iar omul locului pare să fi reușit și el să o înțeleagă, să o respecte și să aibă grijă să nu aducă haos în acest paradis. De altfel, Delta este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă, fără, însă a o depăși  pe cea a Marii Bariere de Corali din Australia. 

Tot în Delta Dunării se află cea mai mare întindere de pat de trestie din lume, iar în pădurea Letea găsim o vegetație luxuriantă, specifică zonelor tropicale. 

Hoinărind cu barca pe întinsele ape, veți putea observa comportamentul păsărilor și animalelor în habitatul lor natural, admira peisajele spectaculoase, țărmurile mlăștinoase acoperite cu stufăriș, papură și rogoz, și sigur o să vă bucurați de tihna ce învăluie acest spațiu locuit de necuvântătoare și de oamenii ce reușesc să trăiască în acest mediu, izolați de lume, înconjurați de întinse ape, repectând regulile naturii și vremii. Trebuie menționat faptul că sunt zone din Deltă în care nu este permis accesul, tocmai pentru ca biosfera să nu aibă de suferit, pentru protejarea acelor specii de animale și păsări aflate pe cale de disparție, putând fi amintite vidra, gâsca cu gât roșu, cormoranii pitici, pelicanul creț, iar unele sunt declarate specii unice și monumente ale naturii. Delta își dezvăluie minunile sale, însă omul trebuie să încerce pe cât posibil să nu deranjeze în niciun fel tot ceea ce vede în jurul său, ci să fie un călător exemplar, a cărui prezență să fie abia simțită de viețuitoare, a cărui prezență să nu aducă modificări asupra celor douăsprezece tipuri de habitate, asupra atmosferei specifice locului.
Delta Dunării, fiind cea mai mare rezervație cu zonă umedă din Europa, este și cel mai important loc de migrație și de habitație al păsărilor de apă de pe continent, fapt care ne oferă încă un motiv să protejăm acest mediu, să nu ne lăsăm amprenta asupra acestuia.

În continuare, aș dori să vorbesc puțin despre oamenii care sunt parte din această rezervație naturală, oamenii Deltei. Alături de români conviețuiesc și alte etnii (lipoveni, ucrainieni, tătari, turci) în bună înțelegere și toleranță. Se pare că Delta are o calitate aparte, de a aduce armonie, atât în rândul speciilor de animale, păsări, plante,  cât și în rândul locuitorilor.
Oamenii Deltei nu au nevoie de prea multe lucruri ca să fie fericiți, împăcați și să privească totul cu seninătate. Își duc viață în simplitate, fără să-și complice existența cu întrebări complicate și dorințe inutile. 

Unele dintre îndeletnicirile acestora sunt pescuitul, vânătoarea, creșterea animalelor, agricultura, tăierea stufului, papurii, în anumite zone agroturismul. Muncesc cu drag și au un respect aparte față de natură care le oferă ceea ce au nevoie. 
Acești oameni par să nu se grăbeasc niciodată, nu sunt stresați, încruntați, nemulțumiți și nici plini de ei. Sunt modești și nu le lipsește totuși zâmbetul de pe chip. 
Călătorul care ajunge în satele din Deltă poate să admire casele tradiționale din lut, zugrăvite în culori naturale, acoperite cu stuf și atent îngrijite de gospodine, să își răsfețe papilele gustative cu mâncărurile din pește cum numai aici se prepară și să învețe de la locuitori o lecție a bucuriei naturale, să intre în contact cu folclorul și elementele de etnografie specifice.

Și dacă v-am stârnit curiozitatea și vreți să trăiți experiența Deltei dar nu știți unde ați putea să vă cazați, Adminpedia vă propune două unității de cazare cărora le pasă să mulțumească fiecare oaspete, iar ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele:
Complexul Cormoran 3* care se află în satul Uzlina, pe Brațul Sfântul Gheorghe și este construit pe o insulă de 7 km, chiar în inima Deltei. Accesul spre complex se face cu ambarcațiunile acestuia din satul Murghiol, situat la 38 de Km de Tulcea. Complexul pune la dispoziție terenuri de sport, piscină, saună, sală de fitness, plimbare cu bicicleta, pescuit pentru ca oaspeții să nu aibă timp să se plictisească după ce se întorc din explorarea Deltei și a satului.

Complex Gura Portiței este situat într-un loc în care Marea Neagră și Dunărea își dau întâlnire, la 50 de km de Tulcea, astfel încât vă puteți bucura atât de mare, cât și de frumusețile naturale ale Deltei. Complexul își dorește să vă ofere tot ce aveți nevoie pentru o vacanță relaxantă și de ținut minte toată viața.

Ți-ai dorit mereu o vacanță de poveste. Acum o poți avea, dacă mergi în Delta Dunării. Nu ezitați să-ți rezervi din timp un sejur binemeritat în acest loc de-o frumusețe copleșitoare. 
Autor: Veronica Diaconu
                                                                                           E-mail:turism@adminpedia.ro
                                                                                           Tel: 0720 065 918

SOURCE AND TAGS