Targ de Craciun Budapesta


Toată lumea știe că printre cele mai frumoase târguri de Crăciun este și cel din Budapesta. Este cea mai potrivită destinație pentru sezonul sărbătorilor unde românii pot merge și cu mașina proprie. Străbătut pe jos, Budapesta nu pare un oraș atât de mare, având la aproape fiecare pas câte un monument istoric sau o clădire ce fură imediat privirile, deci nu poate interveni plictiseala. 

Târgul de Crăciun se organizează în Piața Vorosmarty, la aproximativ 10 minute de mers pe jos de renumitul Pod cu lanțuri, ce traversează Dunărea si unește cele două părți ale orașului, Buda și Pesta. Pentru a ajunge în piață, se poate merge pe Fashion Street din apropierea mall-ului, care este împodobită cu un brad mare luminos și multe decorațiuni în formă de pantofi, genți sau umbrele, adică obiecte ce definesc moda. În piața unde se desfasoară târgul, întâlnim, pe lângă foarte mulți turiști dornici să guste bucatele ungurești, căsuțe din lemn roșu pline de decorațiuni specifice sezonului, obiecte de artă și artizanat, standuri cu marțipan și ciocolată pentru toate gusturile, vin fiert pentru a încălzi turiștii curioși și kurtoscolac-ul de la el de acasă. De asemenea, se găsesc și multi magneți atât de frumoși, încât nu se poate pleca de acolo fără a cumpăra cel puțin unul. 


În mijlocul pieței este un stand mare foarte luminos și cu muzică pentru iubitorii de artă culinară. Acolo sunt toate mâncărurile tradiționale ungurești adunate pentru toți pofticioșii, de la tocănițe, cârnați, langoș, gulaș, paprikaș, servite în aer liber. Cine trece pe acolo, nu se poate abține să nu încerce bucatele care miros atât de frumos. 

La 5 minute de piață, în parc, este Budapest Eye, unde cei care doresc să vadă întregul oraș de la înălțime, pentru mai puțin de 10 euro, se pot bucura de priveliște. Aceste obiective se pot vizita și într-o zi pentru că poziționarea lor permite acest lucru, fiind foarte aproape unul de altul.

A doua zi poate fi rezervată pentru a vizita malul stâng al Dunării. Dar înainte de a face acest lucru, se poate merge și la Palatul Parlamentului, o clădire impunătoare pentru inălțimea ei de 96 de metri și prin arhitectura gotică cu vârfuri ascuțite. Vizita în palat se face doar în grupuri și numai cu rezervare stabilită înainte. Vizita pe malul stâng al Dunării începe cu trecerea peste Podul cu lanțuri, pe lângă cei doi lei impunători de la fiecare capăt. Odată ajunși pe celălalt mal, se poate vizita Castelul Buda, aflat pe dealul din fața podului. Se poate ajunge la el prin două moduri: fie cu funicularul, pentru a te înălța deasupra orașului, fie la pas.  Funicularul duce în fața castelului, iar pentru cine alege să urce pe jos, poate admira printre frunzele copacilor malul opus al Dunării. Castelul deține obiective precum Galeria Națională, Muzeul de Istorie și Biblioteca și este păzit de soldați. Mergând mai departe, se poate ajunge în aproximativ 10 minute la Biserica Mathyas, renumită pentru arhitrctură și istorie. Lângă ea, în aceeași piață, se află Bastionul Pescarilor, un loc din care, pentru un bilet foarte ieftin se poate vedea, din nou, celălalt mal al Dunării și Palatul Parlamentului, o priveliște superbă care nu trebuie ratată. 

În a treia zi se poate merge din nou in Pesta, pentru a vizita Piața Eroilor, care se află în apropierea parcului central. Este un monument închinat eroilor din război, prin statui, iar în centru este Monumentul Mileniului, in varful căruia este statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credinței romano-catolice. De o parte și de alta a pieței se află două muzee, Muzeul de Arte Plastice și Muzeul de Arte Frumoase, impresionante prin arhitectură. În spatele Pieței Eroilor se află parcul central, cu Castelul Vajdahunyad, Castelul Huniazilor, o aritectură combinată a mai multor castele din Ungaria.  
SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare