Targul de Craciun din Praga


Multă lume știe de cele mai frumoase târguri de Crăciun printre care se află și cel din Praga. Este unul dintre cele mai lungi târguri, pentru că se deschide odată cu sezonul de iarnă și se închide după Anul Nou. Desigur, cine vizitează târgul din Budapesta, poate ajunge în Praga cu mașina în 5 ore.  Poziționarea lui este în centrul istoric al orașului, în Piața Orașului Vechi. Acolo tusiștii sunt întâmpinați de muzic de sărbătoare, cu colinde și spectacole cu muzică simfonică, ținute în biserici sau mănăstiri. Gurmanzii vor fi așteptați de standurile pline cu mâncare tradițională și vin fiert și curioșii cu obiecte de artă tradițională cehă si souveniruri numai bune pentru oferit cadou celor dragi. 

Vizita poate începe cu simbolul orașului, Casa care dansează. Este renumită pentru design-ul ei, imbinand o parte statică și una dinamică, are un model deosebit și reprezintă trecerea Cehoslovaciei de la comunism la democrație. Următorul obiectiv este renumitul pod Carol, la care se ajunge de la Casa dansantă într-o plimbare de 20 de minute pe jos, admirand între timp frumosul oraș încărcat de istorie. Podul Carol sau Charles Bridge este unul dintre multele poduri ce ajută la traversarea râului Vltava, ce desparte orașul vechi de cartierul Mala Strana. Este un pod pietonal, iar balustradele lui sunt decorate cu sculpturi și deține 3 turnuri mari, două pe malul din cartierul Mala Strana, iar unul pe malul Orașului Vechi, fiind una dintre cele mai uimitoare clădiri gotice din lume. 

La doar 10 minute de pod se află Piața Orașului Vechi. Aici se regăsește Ceasul Astronomic, situat pe unul din zidurile Primăriei. Este un obiectiv turistic celebru, în primul rând pentru frumusețea lui, iar apoi pentru faptul că atunci când anunță orele fixe, la cele două geamuri de deasupra ceasului se plimbă statuile celor 12 apostoli, creând un adevărat spectacol. Pe cadranele ceasului se pot citi ora locală, ora sub forma vechilor ore cehe, poziția Soarelui pe cer, poziția Lunii pe cer, faza lunară, semnul astrologic actual și multe informații astronomice. La câteva minute de Ceasul Astronomic, turiștii se pot îndrepta spre Cartierul Evreiesc, situat între orașul Vechi și râu, cu obiective de vizitat precum Sinagoga Spaniolă, Sinagoga Veche-Nouă, fiind cea mai veche din Europa Centrală, Sala de ceremonii evreiască sau Cimitirul Vechi Evreiesc. 

De asemenea, de la Ceasul Astronomic se ajunge imediat pe jos la Universitatea Carolină, cea mai vehe universtate din Europa Centrală. Aici, inițial se studiau artele, apoi studenții erau indreptați spre cele trei domenii, teologie, drept și medicină, la vremea aceea, teologia fiind considerat cel mai important domeniu. Acum este împărțită, o parte funcționează ca si campus universitar, iar cealaltă parte ca si centru comercial unde localnicii au magazine cu souveniruri. Universitatea în ziua de azi oferă învățământ gratuit pentru studenții săi.

Pe celălalt mal al Pragăi, prin trecerea pe Podul Carol, se pot vedea cele două turnuri din cartierul Mala Strana, unde se pot vizita Biserica Sf. Nicolae, cu cea mai frumoasă arhitectură de acest gen din Praga. Cupola are înălțimea de 70 m, în interior având sculpturi și decorațiuni ce merită văzute. De asemenea, tot în această biserică se află o orgă cu 4000 de țevi, având lungimea de până la 6 m, la care a cântat W. A. Mozart. La 10 minute de Biserica Sf. Nicolae, se ajunge printr-o plimbare și la Catedrala Sf. Vitus, recunoscută pentru arhitectura gotică, fiind cea mai mare și impunătoare biserică din țară și prin înălțimea sa de 96.5 m. La Cetatea din Praga se poate ajunge fie din centru, traversând Podul Carol, fie cu metroul și este reședința președintelui Cehiei, putând fi vizitată doar în anumite zile și doar anumite camere ale acesteia. 

Pentru cei ce doresc să ajungă și la dealul Petrin, de la Podul Carol se ajunge pe jos în aproximativ o oră. Pe drum se poate ajunge și la Memorialul dedicat victimelor comunismului unde sunt statui ale victimelor în mărime naturală, reprezentând câte un stadiu diferit de degradare a victimelor. Dealul Petrin se află la 130 m deasupra râului Vltava și aici se pot întâlni Catedrala Sf. Lawrence, turnul Petrin, care seamănă cu Turnul Eiffel sau Zidul Foamei prin care trece funicularul de aajunge in orașul mic. SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare